Index Vakbarát Hírportál

A Gazprom példátlan pénzesőt zúdít a bunyósokra

2023. február 23., csütörtök 17:05

Március 15. és 26. között Újdelhiben rendezik a női ökölvívók világbajnokságát. A nemzetközi szövetség, az orosz Omar Kremljov elnök irányította IBA főszponzora, a Gazprom elképesztő nagyságú pénzdíjakkal csalogatja a hölgybunyósokat Indiába, példátlan módon még azokat is, akiknek az országa bojkottálja a vb-t az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt.

A Nemzetközi Ökölvívó-szövetség, az IBA hírlevelében közli, hogy összesen 2,4 millió dollár pénzdíjjal honorálja a március 15-én kezdődő női világbajnokság 12 súlycsoportjának dobogósait. 

Mint közismert, a nemzetközi szövetség egyetlen, bár roppant bőkezű szponzora az orosz olaj- és gázipari monstrum, a Gazprom, amely nyakló nélkül önti a pénzt a sportágba. A súlycsoportok győztesei fejenként 100 ezer dollárt (35,9 millió forintot) kapnak, az ezüstérmesek ötvenezret, a két bronzérmes 25-25 ezret. 

A március 26-ig tartó világbajnokság helyszíne Újdelhi, a 6000 néző befogadására alkalmas K.D. Jadhav sportcsarnok.

A magyar válogatottkeret jelenleg a tatai edzőtáborban készül hét sportolóval, de Bertók Róbert szövetségi kapitány még nem jelölte ki az utazó csapatot. Az IBA hírlevele kuriózumként említi, hogy visszatér az amatőrök közé a franciák olimpiai és világbajnoka, Estelle Mossely, aki 2018-ban elment profinak. 

A hírlevél így fogalmaz politikamentesnek még véletlenül sem nevezhető szóhasználattal:

„Minden sportolónak meg akarjuk adni a lehetőséget és a jogot arra, hogy részt vegyen a világbajnokságon, és ne legyen egyes nemzeti szövetségek politikai játszmájának az áldozata. Ezért az IBA nyílt nevezési folyamatot indít, azaz benevezhetnek egyénileg is azok az ökölvívók, akiknek az országa bojkottálja a világbajnokságot. Továbbá a pénzügyi támogatási programján (FSP) keresztül anyagilag is elősegíti az egyénileg indulni szándékozó ökölvívók részvételét.”

Magyarul ez azt jelenti, hogy ezeknek a bokszolóknak az IBA kifizeti az úti- és szállásköltségét, amire még sohasem volt példa a sporttörténelemben!

Eddig a következő országok jelentették be, hogy nem küldenek versenyzőt a női világbajnokságra az ukrajnai orosz agresszió miatt, illetve tiltakozásul amiatt, hogy Oroszország és Belarusz bokszolói indulhatnak a vb-n:

Ukrajna, Svájc, Hollandia, Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Írország, Lengyelország, Csehország, Kanada, Svédország.

További országok csatlakozása is várható a bojkotthoz a közeli napokban. 

(Borítókép: Omar Kremljov 2022. november 9-én. Fotó: Sonu Mehta / Hindustan Times / Getty Images)

Rovatok