Index Vakbarát Hírportál

Ijesztő, de nem érzem magam csalónak

2013.01.18. 04:41

Lance Armstrong beismerte Oprah Winfreynek adott interjújában, hogy az 1990-es évek közepe óta doppingolt, és mind a hét Tour de France-győzelmekor illegális teljesítménynövelő szereket használt. Nem szégyelli magát, hogy ezt tette, de tagadta, hogy csapattársait is doppingolásra kötelezte.

Armstrong Oprah első kérdéseire elismerte, hogy doppingolt karrierje során:

„Doppingoltál valaha? Használtál EPO-t? Használtál növekedési hormont, tesztoszteront és kortizont? Mind a hét Tour de France-on, amin nyertél, doppingoltál?" – kérdezte a riporter.

Armstrong mindegyik kérdésre igenre válaszolt. Arra viszont nemmel, hogy lehet-e Tourt nyerni dopping nélkül. Később elmondta, a doppingolás nagyon is hétköznapi volt a mezőnyben: „Ahogy levegő volt a gumijainkban, vagy víz a kulacsunkban, úgy ez is a munkánk része volt."

Fotó: Own/xposurephotos.com

A kerékpáros elmondta, hogy az 1990-es közepe óta használt tiltott szereket, úgy véli, a Tour kétszázfős mezőnyéből ebben az időszakban csak öt kerékpáros lehetett, aki nem doppingolta magát. Armstrong a doppingellenőrzés gyengeségével magyarázta, miért lehetett olyan elterjedt a doppingolás. Az EPO-ra nem is voltak tesztek, és a versenyen kívül nem is ellenőrizték őket. Azt elismerte, hogy azóta sokat fejlődött az antidopping-mozgalom, a biológiai útlevél és a fokozott ellenőrzések szerinte nagyon is hatásosak.

Miért most ismeri be?

Winfrey is feltette az a kérdést, ami sokakat izgat, hogy vajon miért csak most tesz beismerő vallomást: „Nincs igazán jó válaszom. Azzal kell kezdenem, hogy tudom, elkéstem ezzel. A legtöbb embernek már túl késő, és ez a fő problémám. Látom a helyzetemet, nagy hazugság volt minden, amit számtalanszor elismételtem" – mondta Armstrong.

Armstrong azt mondta, 2005-ben használt utoljára doppingszereket, 2009-ben és 2010-ben már tisztán ment végig a Touron. A róla készült jelentésben azonban az áll, hogy ekkor is doppingolt. Armstrongot ez az egy dolog bosszantotta igazán az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) vádiratában.

A US Postal csapatánál mindenki doppingolt, de Armstrong állítja, hogy csapatkapitányként sem kötelezhetett arra senkit, hogy használja a tiltott szereket. Korábban több csapattársa is azt vallotta, hogy ha valaki nem doppingolt, Armstrong kérésére kihagyták a Tour-csapatból. A kerékpáros azt azonban elmondta, voltak elvárások, hogy milyen szintű teljesítményt tudjon nyújtani valaki.

Nem tett ellene semmit

Armstrong szerint az is hazug állítás, hogy ő teremtette volna meg a csapatban a doppingolás kultúráját, legfeljebb az róható fel neki, hogy nem tett ellene semmit. Mikor elítélték, a sport legnagyobb doppingprogramjaként nevezték Armstrong rendszerét, aki ezt erősen megkérdőjelezi: szerinte nem is mérhető össze a 1970-es és '80-as években, az NDK-ban folytatott módszerekkel. Azt ugyanakkor elmondta, a rendszerük nagyon profi volt, konzervatív alapokon működött, és nagyon kockázatkerülő volt.

Oprah az olasz doppingdoktor, Michele Ferrari szerepéről is kérdezte Armstrongot, aki kitért a válasz elől, és ahogy az egész interjú alatt, igyekezett senkit nem megvádolni. De elmondta, Ferrari jó és okos ember, akire nem szabad szörnyetegként tekinteni.

Armstrong 1999-es mintáit újravizsgálva megállapították, hogy EPO-t használt. A kerékpáros azonban továbbra is fenntartja, hogy technikailag sohasem bukott meg. Winfrey kérdéseire, miszerint szégyelli-e amit tett, vagy csalóként tekint-e magára, így felelt: „Ijesztő, de nem."

„A csalás azt jelenti, hogy valaki jogtalan előnyhöz jut az ellenfelével szemben, de én nem így éreztem, úgy tekintettem rá [a doppingolásra], mint ami egyenlő esélyeket ad. Nem fogtam fel a jelentőségét. Ez az, amit mostanában kezdek megérteni" – mondta.

Bocsánat a perekért

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek Armstrong 100 ezer dollárt adott, hogy segítsen a doppingellenes küzdelemben, de állítja, ez nem üzlet volt közöttük, hogy szemet hunyjanak valamelyik pozitív mintája felett. Azt is tagadta, hogy a 2001-es svájci körversenyen (Tour de Suisse) pozitív lett egy mintája, amit a lausanne-i doppinglabor tüntetett el, és cáfolta, hogy titkos találkozóra ment volna a laborvezetővel, illetve hogy fizetett volna neki.

Armstrong elismerte, hogy 1999-ben kortikoszteroidot is használt, amit egy orvos hamis igazolásával legalizált. Erről tudott Emma O'Reilly, a csapat masszőrje is, aki a doppingolásról be is számolt a Sunday Times-nak. Armstrong később ezért beperelte, ahogy egyik csapattársa feleségét, Betsy Andreut is, aki elsők között számolt be arról a nyilvánosság előtt, hogy milyen szereket használt a texasi bringás. Armstrong úgy érzi, nekik bocsánatkéréssel tartozik.

Tisztában van tettének morális oldalával is. „Látom a haragot az emberekben, azt, hogy elárultam őket. Akik bíztak bennem és támogatták, azt érzik, átvertem őket, ez az én hibám, és az életem hátralévő része arról fog szólni, hogy visszanyerjem a bizalmukat, és elnyerjem a bocsánatukat."

Winfrey azt is megkérdezte, hogy segítene-e az Amerikai Doppingellenes Ügynökségnek megtisztítani a kerékpársportot: „Szeretem a kerékpározást, de megszegtem a szabályokat. Az én döntésem volt, de nincs erkölcsi alapom segíteni, de ha hívnának, én lennék az első ember az ajtónál."

Oprah Winfrey interjújának csak az első fele ment adásba, a második részben, magyar idő szerint szombat hajnali háromtól Armstrong a szponzorai elvesztéséről, a családjáról és a jövőbeli terveiről fog beszélni.



Rovatok