Index Vakbarát Hírportál

Rugdosd végig a Tour de France-t!

2013.05.31. 21:35

A június 29-én rajtoló 100. Tour de France számtalan őrült ötletet fog még szülni, de az már biztos, egy cseh sportolókból álló hatfős csoport speciális rollereken fogja végigrugdosni a háromhetes francia körverseny útvonalát.

Az idei Tour kiírása 3479 kilométeres, de ennél többet is rollerezhetnek a versenykerékpárokat idéző gépeikkel a csehek, mert az útvonalat senki sem biztosítja számukra. Nem tehetik meg például, hogy egyirányú utcába szemből hajtsanak be, így sokszor kényszerülhetnek kerülőutakra.

A tervek szerint a hivatalos programot mindig egy nappal megelőzve mennek végig az egyes szakaszokon. A 21 szakaszból több 200 kilométernél is hosszabb, ami a versenyzőknek hat-hét óráig tart, addig a rollerezőknek ez 15 órába is telhet, állítja az egyik induló, Jaromír Odvarka. Úgy számolnak, sokszor nem is nagyon lesz idejük aludni, mert van, hogy az előző szakasz célja és a másik rajtja között is utazniuk kell. A bringásokhoz hasonlóan azért lesz kísérőautójuk, fizioterapeutájuk és masszőrjük is.

A rolleresek 2011 óta készülnek, többször edzőtáboroztak már, megpróbáltak minél többet magashegyi körülmények között menni,  – teljesítettek már Giro d' Italia-szakaszt is – , mert nyáron több legendás, kétezer méter feletti hegyet is meg kell mászniuk az Alpokban és a Pireneusokban. Edzéseiken 10-17 órát is mentek, így már abban is biztosak, hogy képtelenek lesznek regenerálódni napról napra. Az állóképességükkel nincs gondjuk, korábban szinte mindegyikük atléta volt.



Rovatok