Index Vakbarát Hírportál

A magányos portugál kerékpárhős bírta legjobban a vb őrületét

2013.09.29. 19:03 Módosítva: 2013.09.29. 19:04

Rui Costát senki sem sorolta az esélyesek közé, de csapat nélkül, óriásit tekerve nyerte meg a portugál a firenzei kerékpáros világbajnokság mezőnyversenyét.

Az idei világbajnokság 272,2 kilométeres távjával szokatlanul hosszúnak számított, várható volt, hogy nagyon meg fogja tizedelni a mezőnyt, és hazai olasz csapat is előre bejelentette, arra fognak játszani, hogy az ellenfeleik kényelmetlenül érezzék magukat.

Az olaszok be is váltották az ígéretük, a Lucca és Firenze közötti száz kilométer után, miután megkezdték a 16 kilométeres körök teljesítését, erős ritmusváltásaikkal szétszórták a mezőnyt. A kellemetlen tempó mellett a szakadó eső is egyre több bringást kényszerített arra, hogy feladja a versenyt. Az egyedüli magyar induló Kusztor Péter sem tudta befejezni a versenyt, de többek között olyan bringások sem tudtak végigmenni, mint a Tour de France-győztes Bradley Wiggins vagy Christopher Froome.

A világbajnokság leghősiesebb versenyzője, a lengyel Huzarski már tíz kilométer megtétele után megszökött, és több mint 220 kilométeren keresztül volt elől, előbb egy ötfős csoportban, majd a cseh Bartával duóban, végül a hátulról előretörő Viscontival együtt.

Az olaszok az idei Giro d' Italia-győztes Vincenzo Nibaliért hajtottak, de három körrel a véget előtt, úgy tűnt, a bringásnak esélye sem lesz az első helyre. Egy kanyarban kicsúszott, és lemaradt a mezőnyről. Rutinosan, a kísérő autók szélárnyékát kihasználva azonban vissza tudta dolgozni magát a mezőnybe.

Az utolsó körig senki sem indított akciót, az olaszok jól kontrollálták a mezőnyt, a belgák jöttek néha előre vezetni, a világbajnoki címvédő Phillipe Gilbertet próbálták minél jobb helyzetbe hozni. Rajta kívül a mezőny-vb-t még sosem nyerő Fabian Cancellara vagy a hihetetlen szezont produkáló Peter Sagan számított favoritnak. A spanyolok erős csapattal érkeztek, Alberto Contador, Joaquim Rodriguez és Alejandro Valverde is ott volt az élcsoportban, de utolsó körig takarékoskodtak energiájukkal, nem álltak a körülbelül negyvenfősre fogyatkozó mezőny élére.

A zárókörben Rodriguez próbálta meg eldönteni az utolsó előtti emelkedőn a vb-t, ritmusváltását nem is tudták sokan átvenni, csak Nibali, a kolumbiai Uran, Valverde és Rui Costa tudott hozzá felzárkózni. Az emelkedőn Nibali tűnt legerősebbnek, Rodriguez szenvedett mögötte, míg a másik három kerékpáros néhány másodperccel le is szakadt. A lejtőzésben Rodriguez kockáztatott és meglépett Nibalitól. Valverdéék is nagy lendülettel érkeztek, – Uran túl naggyal is, egy kanyart elmérve nagyot bukott – , és feljöttek az élre.

Rodriguez tíz másodperc körüli előnyt harcolt ki, Nibalinak Rui Costa nem segített a felzárkózásban, Valverde pedig érthetően nem akart honfitársa ellen dolgozni. Úgy tűnt, Rodrigueznek az utolsó 5 kilométerre elég lehet ez az előny, de egy kemény emelkedő még hátra volt. Nibali azt nagyon megnyomta, és újra négy kerékpáros volt együtt. Rodriguez azonban újra megpróbálta, a sík részen is megszökött. Nibalinak újra egyedül kellett volna dolgoznia, az emelkedőkön le-lemaradozó Rui Costáról is azt lehetett leolvasni, nem sok erő maradt benne.

A portugál azonban mindenkit meglepett, amikor másfél kilométerre a céltól megindult és méterről méterre megközelítette a láthatóan elfáradó Rodriguezt. Az utolsó 400 méteren már együtt voltak, és ahogy a pályaversenyeken szokás, szinte teljesen megálltak, egyikük sem akart először megindulni, mindketten a kedvezőbb, hátsó pozíciót akarták. Végül Rui Costa kezdeményezett, Rodriguezben nem maradt sok, így a sprintet egy kerékpárhosszal a portugál nyerte. A második mellett a harmadik hely is a spanyoloké lett, Valverde lehajrázta Nibalit.

Portugál versenyző korábban még sohasem nyert világbajnokságot, sőt még dobogón sem állt. Rui Costa sikere még inkább értékes azért, mert azt teljesen egyedül érte el. Az erős kerékpáros nemzetek kilenc fővel is ott lehettek, és jól eloszthatták a feladatokat egymás között, ki hoz frissítőt, ki szerzi be az információkat az időkülönbségekről, ki áldozza fel magát a másikért. A portugálnak azonban minden feladatot saját magának kellett megoldania.

Rui Costa remek szezont zárt a világbajnoki cím megnyerésével, júliusban hosszú szökések után, két szakaszt is nyert a Tour de France-on és a Svájci körverseny összetettjében is győzött.

Eredmények:

1. Rui Costa (Portugália) 7:25:44
2. Joaquim Rodriguez (Spanyolország)
3. Alejandro Valverde (Spanyolország) + 16 másodperc
4. Vincenzo Nibali (Olaszország) + 16
5. Andrij Grivko (Ukrajna) +:31 mp
6. Peter Sagan (Szlovákia) + 34 mp
7. Simon Clarke (Ausztrália) + 34 mp
8. Makszim Iglinszkij (Kazahsztán) + 34 mp
9. Philippe Gilbert (Belgium) + 34 mp
10. Fabian Cancellara (Svájc) + 34 mp



Rovatok