Index Vakbarát Hírportál

Erekciós gondok, meddőség: ezért szedett doppingot a bringás

2014.12.21. 10:06

A doppinggal megbukó kerékpárosok annyi képtelen sztorit találtak ki védekezésül, hogy már azt is nehéz elhinni, amelynek van alapja. Az olasz kerékpáros, Mauro Santambrogio állítása szerint meddőségi kezelésként kapott szteroidot.

Santambrogio a tavalyi Giro d'Italián még EPO-val bukott meg, el is tiltották érte. Idén november 2-án járt le a büntetése, de most egy újabbal nézhet szembe. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség október 22-én újra tesztelte, és szintetikus tesztoszteront mutattak ki nála.

A kerékpáros azt állítja, urológusa írt fel neki tesztoszteront tartalmazó gyógyszereket, mert barátnőjével gyermeket szeretnének, de Santambrogiónak alacsony tesztoszteronszintje miatt erekciós és termékenységi gondjai voltak. A bringás a mintavételnél mondta is az ellenőröknek, hogy háromhónapos gyógyszerkúrán vesz részt. A prosztatájára Aprostent és tesztoszteron-tartalmú Andriolt kapott.

Santambriogo úgy véli, hogy nem tiltják el, mert nem is volt licence, és még arról sem döntött, hogy visszatér-e. „Hosszú távra terveztem, és gyereket akarok, mint minden normális ember. Ezért kezeltettem magam. Ha várok vele, még súlyosabb problémákkal szembesülök, és talán sohasem válhatok apává. Ekkor még nem volt egy csapattól sem ajánlatom, nem is tudtam, hogy versenyezhetek majd. Tudtam, hogy az első versenyem februárnál nem lesz előbb, és ekkor a tesztoszteronnak már semmi hatása nem lett volna."

A kerékpáros az ellenőröknek önként megmutatta a gyógyszereit, azok le is fotózták, ezért is gondolja azt, hogy nem lesz ebből doppingügy.

„Megpróbálom bizonyítani, hogy semmi rosszat nem csináltam. Ha a kerékpárosvilág nem hagy visszatérni, elfogadom a döntést. De senkit nem akartam átverni, egyszerűen csak kezelték egy problémámat, mert gyereket szeretnék."

A védekezését azonban nem valószínű, hogy elfogadják, a doppinszabályok az eltiltás ideje alatt is érvényesek, tiltják a mesterséges hormonpótlást. Arra még mentességet, orvosi igazolást sem szoktak adni.



Rovatok