Index Vakbarát Hírportál

Büntetést kérnek a sorompót eszetlenül kikerülő kerékpárosokra

2015.04.13. 14:23

A vasárnapi Párizs–Roubaix kerékpáros verseny útvonala vasutat is keresztezett. A céltól 85 kilométerre lévő vasúti átjárón a csukott sorompó ellenére több kerékpáros áthajtott, néhány másodpercen múlt, hogy nem ütötte le őket a TGV. A rendezők nem büntették őket, a francia vasúttársaság rendőrségre vinné az ügyet.

Ahogy a mindennapi közlekedésben, úgy a kerékpárversenyeken sem szabad áthajtani a vasúti átjárón, ha tilos jelzés van. Aki mégis átmegy a piroson, vagy a csukott sorompónál, azt általában megbüntetik. Erre éppen a 2006-os Párizs–Roubaix jó példa, ott gondolkodás nélkül kizárták utólag a második, harmadik, negyedik helyezettet.

A szabályok nem változtak, de valami furcsa logikával a szervezők mégsem büntették a sorompót kikerülő bringásokat.

„Az élen álló bringásokat már nem lehetett biztonságosan megállítani. A főmezőny már tíz méterre volt a sorompótól, amikor az elkezdett lecsukódni. A versenyt néhány pillanatra neutralizálva azok sem kerültek hátrányba, akik megálltak, tiszteltük a szabályok szellemét" – mondta Guy Dobbelaere, a versenybírók főnöke.

A sorompónál áthajtók között volt a későbbi győztes John Degenkolb is. A büntetés elmaradása mögött lehet az is, hogy a szervezők nem tudtak volna minden szabálytalankodót azonosítani, így egyszerűbb volt, ha senkit nem zárnak ki.

A francia vasúttársaságot (SNCF) azonban egyáltalán nem érdekli, hogy ki és miért került hátrányos helyzetbe a sorompónál. Közleményükben büntetést kérnek a szabályokat megszegő bringásokra.

„Több kerékpáros átkelt a vasúti átjárón, ami minden biztonsági szabállyal ellenkezik. Tévénézők milliói láthatták a sorompó szabálytalan átlépését, ami rendkívül súlyos és felelőtlen tett volt. Tragédiába is torkollhatott volna. A SNCF úgy döntött, jogi panasszal él. Vizsgálatot indítunk, hogy megállapítsuk, ki a felelős. Sajnáljuk, hogy ilyen eszetlenség egyáltalán megtörténhetett."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rovatok