Index Vakbarát Hírportál

Nem rozé kortyolgatása után nyertük meg a Tourt

2016.03.05. 08:11

Ha Lance Armstrongot megkérdezik, még mindig meg tudja indokolni, hogy miért volt elkerülhetetlen a doppingolás az ő korszakában. Szerinte az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) is teljesen haszontalan.

Armstrong 1999 és 2005 között hétszer nyerte meg a Tourt, mint utólag bebizonyították, végig doppingolt. A címeitől megfosztott kerékpáros ezt elismerte a University of Coloradón tartott beszélgetésen is, de kitart amellett, hogy szinte a teljes mezőny tiltott szereket használt, és kemény edzések nélkül semmire sem jutott volna.

„Minden építőkockára szükséged volt, sajnos az utolsót is hozzá kellett tenned, ez az utolsó pedig a magas oktánszámú dopping volt. De ez nem úgy ment, hogy mi mindennap leugrottunk Saint-Tropez-ba rozét kortyolgatni, aztán meg felbukkantunk a Tour de France-on, és nyertünk."

A kerékpáros sokféle szert használt, tesztoszteront, növekedési hormont, kortizont, de az EPO volt számára a csúcs, ezt nevezi magas oktánszámúnak, szerint tíz százalékot is adhat a teljesítményhez, míg a többi egyet-egyet. Azt mondta, EPO nélkül egynapos versenyeket lehetett nyerni, de a Touron csak azzal lehetett túlélni a hegyeket a legjobbakkal, és sikerülhetett időfutamot nyerni.

Armstrong úgy véli, hogy az USADA bűnbakot csinált belőle, és teljesen érthetetlen, miért tíz-tizenöt évvel korábbi üggyel próbálták igazolni létezésüket:  „Ez a szervezet teljesen szükségtelen. Valószínűleg a legkevésbé eredményes és hatékony szervezet a világon, ahhoz képest mennyi pénzük van. Valószínűleg ez az oka annak, hogy Travis Tygartnak és az USADA-nak szüksége volt egy olyan ügyre, amellyel igazolják létezésüket. Megcsinálták, működött, és az új világ már úgy tekint rájuk, mint ha hatékonyak lennének, de egyáltalán nem azok."



Rovatok