Index Vakbarát Hírportál

Egy magyar árult motoros bringákat a Tour de France-on?

2016.06.13. 16:57

A francia Stade 2 tévéműsor nyomozása szerint a tavalyi Tour de France-on, egy magyar, feltételezhetően Varjas István próbált meg rejtett motoros kerékpárokat eladni a csapatoknak. 

Ha mechanikai doppingról, kerékpárba rejtett motorokról van szó, Varjas neve mindig felmerül. Azt sosem tagadta, hogy ő az egyik kitalálója és fejlesztője és csalós bringáknak (az Indexnek is megmutatta már az egyiket), és gyakran szakértőként is nyilatkozik a francia és olasz sajtóban.

A Stade 2 szerint viszont a profikkal is megpróbált üzletelni, a 2015-ös Tour de France-on is jelent volt. Azt állítják a franciák, hogy Mark Barfield, az UCI technikai menedzserének egyik emailje járult hozzá ahhoz, hogy Varjas eltűnjön, mielőtt kikérdezik a rendőrök. Barfield az Typhoon nevű cég főnökével, Harry Gibbingsszel levelezett, ő kérdezett rá, hogy tényleg van egy olyan munkatársuk, aki elektromotoros bringát árul, mert ezt az információt kapta a rendőröktől. A Typhoon eredetileg azért szerződött az UCI-val, hogy lebuktassák a csalókat. Tavaly Varjas is a Typhoonnal állt szerződésben.

A Cyclingnewsnak nyilatkozó Gibbings elmondta, nem volt semmi titkolnivalójuk, az UCI is tudta, hogy van egy magyar a csapatukban, egyszerűen csak információcsere történt. Gibbings megkereste Varjast, aki tagadta, hogy egyáltalán ott lett volna a Touron. Ezt azonban nem lehet egyértelműen kizárni, mert a Typhoon később olyan számlákat kapott Varjastól, amelyeket a Tour idején Franciaországban állítottak ki. A mérnök elismerte, hogy járt Franciaországban, de határozottan tagadta azt, hogy a francia körversenyen lett volna.



Rovatok