Index Vakbarát Hírportál

Tour de France: bukás és dráma, kordonnak lökték a sprintkirályt

2017.07.04. 19:11 Módosítva: 2017.07.05. 00:48

A Tour de France 4. napja egy csúnya bukással tarkított befutó és egy kizárás miatt lett igazán drámai. Az eset legnagyobb kárvallotjta Mark Cavendish, a brit kerékpáros, aki az idei indulók közül a legtöbb szakaszgyőzelemmel rendelkezik. Cavendisht nem akárki intézte el, hanem a pontverseny (zöld trikó) legnagyobb esélyese, Peter Sagan. Sagant először csak visszasorolták az eset miatt, de Cavendish csapatának fellebezése alapján végül kizárták a Tourról.

A szlovák a felvételek szerint könyékkel lökte a kordonnak a britet a befutónál (legalábbis az első felvételek szerint így nézett ki a dolog, de azóta is zajlik a vita a különböző fórumokon, hogy mi történt valójában).

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen sérüléseket szenvedett Cavendish, aki a futam után felkötött karral azt nyilatkozta, hogy ő alapvetően jól kijön Sagannal, és az, hogy egy befutónál valaki bevág a másik elé, az belefér, de így kitenni a könyökét, az már nem.

"A bukás az bukás, de a könyökösről szeretnék beszélni vele. Nem tudom, mennyire súlyos a sérülésem, meg kell még vizsgálni."

(Update: az MR vizsgálat később kimutatta, hogy a biciklis lapockatörést szenvedett, és feladni kényszerült a versenyt.)

Sagan, aki a 3. napi szakaszt megnyerte azzal védekezett, hogy nem látta a mögüle érkező társát, mert az előtte menőkre figyelt. A versenybíróság hosszas mérlegelés után megbüntette, és az első hírek szerint 30 másodperc hátránnyal a 115. helyre rangsorolta. Majd jött a sokkoló bejelentés: a világbajnokot végül kizárták a versenyből.

A szakaszt, a bukást kikerülő Demare nyerte - nem kis meglepetésre és szerencsével - a később kizárt Sagan és a norvég Alexander Kristoff előtt.

A sprintbefutó előtt egy kilométerrel egyébként maga a sárgatrikós - azaz az összetett versenyt vezető - Geraint Thomas is belekeveredett egy csoportos bukásba, de végül meg tudta őrizni pozícióját a versenynap végén.



Rovatok