Index Vakbarát Hírportál

Froome-ot legalább a vb-ről ki kellett volna vágni

2017.12.14. 11:09

Szerdán került nyilvánosságra, hogy a négyszeres Tour-győztes Chris Froome szeptember 18-ai doppingmintájában a megengedett szalbutamol-mennyiség kétszeresét mutatták ki. Az idén a Vuelta a Espanát és a Tour de France-t is megnyerő bringás azt mondta, esetében nem beszülhetünk pozitív doppingmintáról. Érdekes az is, ahogy a nemzetközi szövetség kezeli az ügyet.

„Sokak reakcióját megértem, különösen a sport múltját tekintve. De azt gondolom,

ez egy teljesen más ügy. Ez nem egy pozitív teszt.

Ahogy azt közölték, az UCI több információt kért a szalbutamol-használatomról. Ez egy eléggé elterjedt gyógyszer az asztma kezelésére. Azt hiszem, minden asztmás beteg tudja, mi az a szalbutamol. Természetesen semmilyen szabályt nem szegtem meg. Nem vettem be nagyobb adagot a megengedettnél, és biztos vagyok benne, hogy a végén kiderül az igazság" – mondta Froome a BBC-nek.

A klasszis azt is közölte, részletesen beszámol rutinjáról a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek (UCI), hogy milyen gyakorisággal és hány adagot inhalál a szerből.

Esetét összevetették Alessandro Petacchiéval.

„Kétezer nanogrammig eljutni, hogy a pokolba csinálta? Chris Froome tudja, hogy minden nap ellenőrzik. Ha te vagy Froome, minden nap megvizsgálnak. Ha EPO-val leszel pozitív, idióta vagy, nem mondhatod, hogy hibáztál. De mi most egy olyan valamiről beszélünk, ami engedélyezett" – nyilatkozta Petacchi a Cyclingweekly-nek. Az olasz bringásnak van tapasztalata a szalbutamollal, 2007-ben egyéves eltiltást kapott miatta. Ő is meglepődött, hogyan lehetett akkor olyan magas értéke.

Az UCI akkor utólag megmutatta minden egyes mintájának értékeit, és bár elvileg ugyanolyan mennyiségű szert inhalált be, elég ingadozóak voltak a számai: 300 és 700 közötti értékek voltak a mintáiban, de egyszer 1200 nanogramm/milliliter felett volt a szalbutamol mennyisége a vizeletében. Mivel 200 nanogrammal túllépte a határt, büntetést kapott. Petacchi csak azzal tudta magyarázni, hogy ekkor dehidratált állapotban volt, besűrűsödött a vizelete. Azt mondta, talán, ha megiszik egy kulacs vizet a célba érés után, nem is lépte volna át a határt.

A szalbutamolhoz még csak orvosi engedély sem kell, de Petacchi betiltatná, ha ilyen gondokat tud okozni. Szerinte fel lehetne venni a doppinglistára, hiszen vannak helyettesítő gyógyszerek, amivel szintén sikeresen kezelhető az asztma.

A négyszeres világbajnok Tony Martint az ügy kezelése háborította fel.

Nagyon mérges vagyok. Nem kétséges, hogy kettős mércét alkalmaznak Christopher Froome-nál. Más sportolókat azonnal felfüggesztenek egy pozitív teszt után.

Az UCI időt ad Froome-nak és a csapatának a magyarázatokra. Nem tudok hasonló esetről a közelmúltból. Ez botrány, legalább a világbajnokságról ki kellett volna zárni." (Froome a bergeni vb-n harmadik helyet szerzett az időfutamban.)

Martin úgy érzi, hogy a több más ügyben is magyarázkodó Sky különleges státuszt élvez, és a háttérben már mennek az alkuk az UCI-val, hogy jól jöjjenek ki ebből az ügyből.



Rovatok