Index Vakbarát Hírportál

Még a kegyetlen emelkedőn is ráértek megbeszélni, ki győz

2018.05.10. 22:12

Az első igazán kemény teszt a Giro d'Italia hatodik szakaszán érkezett el, a mezőny Szicíliában, az Etna hosszú emelkedőjével kellett megküzdjön a hajrában. A Mitchelton-Scott két kerékpárosa, Esteban Chaves és Simon Yates kettős sikerével ért véget az etap. Utóbbi a rózsaszín trikót is megszerezte Rohan Dennistől (BMC).

A Giro első hegyi befutós szakaszán egy elég nagy szökevénycsoport alakult ki, 28-an tekertek benne, köztük az összetettben csak 47 másodperces hátránnyal álló Chaves is. A kolumbiai kiváló hegyi menőnek számít, még ha az utóbbi időben nem is sikerültek túl jól a versenyei. Chaves a Giróra azonban jó formában érkezett, ahogy az egész Mitchelton-Scott csapat, az elmúlt két szakaszon is ők próbálták irányítani a hajrákat. Két napja három versenyzőjük is top 10-es volt a szakaszon. 

Chaves az Etna 25 kilométer hosszú emelkedőjén szét is morzsolta a szökevénycsoportot, szólóban haladt a szakaszgyőzelem felé. A favoritok csoportjában az Astana próbált meg iramot menni, a rózsaszín trikós Rohan Dennis le is szakadt, de a sok egymást követő támadás után széthullott a kazah csapat sora is. A címvédő Tom Dumoulin (Sunweb), George Bennett (LottoNL Jumbo) sokat akciózott, próbálták megtörni Chris Froome-ot (Sky) és a hazai favoritot, Fabio Arut. Olykor pár méterre le is szakadtak, de a kevésbé meredek részen újra és újra fölzárkóztak a csoportra. 

Ebben a csoportban volt Yates is, aki másfél kilométerre a céltól hatalmas iramváltással lerázta magáról a többieket, és bő egy kilométer alatt utolérte Chavest. Ezután Yates ment tempót csapattársának, együtt haladtak a célig, az utolsó métereken láthatóan megbeszélték (rádión a  sportigazgatójuknak is szólhattak), hogy kié legyen a szakasz. A jobb erőben lévő Yates átengedte a győzelmet Chavesnak, de akkor már valószínűleg tudta, hogy olyan előnyben van a favoritok csoportjával szemben, hogy simán átveszi a rózsaszín trikót Dennistől. A Froome-ot, Thibaut Pinot-t (FDJ), Arut, Dumoulint és Bennettet is magában foglaló csoport 26 másodperces hátránnyal ért célba.

Yates most 16 másodperccel vezet összetettben Dumoulin előtt, a harmadik helyen Chaves áll 26 másodperces hátránnyal.



Rovatok