Index Vakbarát Hírportál

Brutális 225 km végén tartott erődemonstrációt a rózsaszín trikós

2018.05.13. 19:53

Simon Yates a Giro d'Italia 9. szakaszán megmutatta, hogy nem véletlenül van rajta a rózsaszín trikó, a Mitchelton-Scott versenyzője nyerte a hegyi befutót, még nagyobb lett az előnye. A címvédő Tom Dumoulin (Sunweb) és a négyszeres Tour de France-győztes Chris Froome (Sky) sem tudta tartani vele a tempót. 

A Giro 9. etapját elég brutális tervezték a szervezők, már maga a 225 kilométer is éppen elég, de ehhez még hozzájött a hegyi terep, három kategorizált emelkedőt tettek a szakaszba. Az utolsón a 2135 méter magas Gran Sasso d'Italiára kellett felkapaszkodni. 

A szakasz profilja nagy csatát ígért, és az utolsó hegyen a favoritok szelekciója is megtörtént. Az Astana egész nap sokat dolgozott, hogy az eddig nem túl szerencsésen versenyző kapitányuknak, Miguel Angel Lópeznek előkészítsék a terepet egy támadásra. López el is indult, de vele ment Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida), Thibaut Pinot (FDJ) és Giulio Ciccone (Bardiani) is. 

Később újra együtt volt a favoritok csoportja, de nem sokkal később Froome megtört a Mitchelton-Scott csapat által diktált tempóban, lemaradt riválisaitól az emelkedő végén, végül 1 perc 7 másodpercet kapott a szakaszgyőztestől.

Ciccone újra és újra támadott, de nem tudta szétrázni az öt-hatfős csoportot. A végére aztán ő is elveszítette a legjobbak kerekét, ahogy a hajrában Dumoulin is, 12 másodperces hátránnyal ért célba a tavalyi rózsaszín trikós.

A szakaszért egy ötfős csoport harcolhatott, Yates indította a sprintet, és ki is tudta használni taktikai és fizikai fölényét, elhozta a szakaszt a Pinot elől. Harmadik helyen Yates csapattársa, Esteban Chaves futott be. A Mitchelton-Scott eddig nagyon meggyőzően versenyzik a Girón, szinte minden szakaszon kontrollálják a mezőnyt, három-négy bringásuk folyamatosan ott van az élen a hajrákban, nagyon erősek a hegyeken. Nem véletlenül szereztek kettős győzelmet az Etnán is. Yates sikere majd az időfutamon múlhat, amiben Dumoulin nagyon erős.

Yates összetettben 32 másodperccel vezet Chaves előtt, Dumoulin 36 másodperces hátránnyal a harmadik. Az első öt egy percen belül van, de Froome nehéz helyzetben van, már 2:27 a hátránya.

Eredmények:
9. szakasz, Pesco Sannita-Gran Sasso d'Italia, 225 km (hegyi befutó):
1. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) 5:54:13 óra
2. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) azonos idővel
3. Esteban Chaves (kolumbiai, Mitchelton-Scott) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Yates 37:37:15 óra
2. Chaves 32 mp hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 38 mp h.



Rovatok