Index Vakbarát Hírportál

Meglepetéssprint döntött a bringásoknál a Forma-1-es pályán

2018.05.17. 20:09

A Giro d'Italia esőáztatta 12. szakaszán Sam Bennett (Bora Hansgrohe) meglepte a darabokra szétesett mezőnyt, távolról indított hajrával nyert az imolai Forma-1-es pályán, ez már a második szakaszgyőzelme az idén. 

A Giro 12. szakasza a pálya szintrajza alapján mezőnyhajrát ígért, de az erős esőzés és az oldalszél átírta a koreográfiát a 214 kilométeres távon. A már két szakaszt nyerő Elia Vivianit (Quick-Step) tartották a legnagyobb esélyesnek, de az olasz sprinter nem is tudott az élcsoportban maradni, az oldalszélben ő is elvérzett. 

A szél és az eső idegessé tette a mezőnyt, ahogy kiderült a szakasz utáni nyilatkozatokból, de a nagyrészt sík szakaszt az céltól 7,4 kilométerre lévő emelkedő tette kaotikussá, amin egymás után indultak az akciók. Diego Ulissi (UAE) és Carlos Betancur (Movistar) támadásba lendült, bíztak abban, hogy hazaérnek és meglepik a sprintre készülő csapatokat. Tíz másodpercnél azonban nem tudtak messzebb kerülni. Ulissi aztán be is állt a bolyba, a nagyon jól lejtőző Matej Mohoric (Bahrain Merida) zárkózott fel Betancurhoz. 

Ígéretesnek is tűnt az elmenésük, a végén azonban megálltak, valószínűleg reménytelennek látták a helyzetüket, így készülődhettek a sprinterek. A nagy üldözésben nem igazán tudtak felállni a sorok, Sam Bennett kockáztatott, nem várta meg a felvezetést, messziről indította meg a hajrát, és félelmetes sebességgel hagyott maga mögött mindenkit, még arra is maradt ideje, hogy kiengedjen és ünnepeljen a végén. A második helyre Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo) érkezett, a harmadik hely Niccolo Bonifacioé lett (Bahrain-Merida).

Az top 10-es versenyzők az élcsoporttal érkeztek, nem változott közöttük a különbség, továbbra is Simon Yates vezet.

Eredmények:

12. szakasz, Osimo-Imola, 214 km:
1. Sam Bennett (ír, Bora) 4:49:34 óra
2. Danny van Poppel (holland, Lotto NL-Jumbo) azonos idővel
3. Niccolo Bonifazio (olasz, Bahrain-Merida) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) 51:57:55 óra
2. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 47 másodperc hátrány
3. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 1:04 perc hátrány

Pénteken a Ferrara és Nervesa della Battaglia közötti 180 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely összesen 3562,9 kilométert teker a jövő vasárnapi, római célba érkezésig.



Rovatok