Index Vakbarát Hírportál

Sagan megint mindenkit megevett a sprintben

2018.07.11. 17:58

Peter Sagan második szakaszgyőzelmét szerezte az idei Tour de France-on. Az ötödik szakasz emelkedős hajráját is simán elvitte. Greg Van Avermaet megőrizte a sárga trikót, de szorosabbá vált az összetett.

A Tour de France ötödik szakaszát leginkább egy tavaszi klasszikus profiljához lehet hasonlítani. A 205 kilométeren rengeteg föl-le és keskeny utak vártak a mezőnyre és a hajrát is egy nagyjából ötszázalékos meredekségű emelkedőn jelölték ki. A klasszikus sprintereknek ez nem igazán fekszik, az esélyesek között így inkább a tavasszal is sikeres Peter Sagan, Dan Martin, Phillipe Gilbert nevét emlegették, de a sárga trikós Greg Van Avermaet is sikeres volt korábban az ilyen versenyeken. 

Az emelkedőkön Michael Matthew is jól szokott sprintelni, de betegsége miatt a Sunweb kerékpárosa szerdán kénytelen volt feladni a Tourt.

A szakasz is elég balszerencsésen indult, a bolyban volt bukás, a katyusás Robert Kiserlovski súlyosabban megsérült, neki is fel kellett adnia.

Ahogy kedden, most is kiscsapatokból kerültek ki szökevények, a 18. Tourján induló Sylvain Chavanel is ott volt a hétfős csoportban. Egy másik Direct Energie-bringás is megszökött, Lilian Calmjane ráadásul az összetetben is egész jól állt, csak 1:51 volt a hátránya. Neki nyilván nem engedhették, hogy hazaérjen, de egész sokáig kitartott, utolsó szökevényként 192 kilométerig kitartott.

Nagyjából itt indult meg az igazi harc az összetettért, a bónuszmásodpercekért kiírt hajrát Alaphilippe (Quick-Step) vitte el, másodiknak Van Avermaet érkezett, de egy másodpercet így is elvesztett. Alaphillipe már csak hattal volt mögötte összetettben.

A szakasz végén a Sky húzta meg a tempót, hogy biztonságban tudják Chris Froome-ot a sor elején, de a hajrára már visszacsúsztak egy kicsit. A lejtő alján Gilbert indított, majd Van Avermaet vezette a sort. Gilbert újra próbálkozott, aztán a sprintet Sonny Colbrelli nyitotta meg, de Sagan könnyedén tudott válaszolni, az emelkedőn sokkal jobb volt a gyorsulása, több mint egy kerékpárral verte az olaszt. A harmadik helyre Gilbert érkezett meg, ő is lecsípett így négy másodpercet összetettben, de Van Avermaet megőrizte a sárga trikót. Csapattársa, Van Garderen kettő, Gilbert három másodperccel van mögötte.

Sagan megerősítette első helyét a pontversenyben, legnagyobb riválisa, Fernando Gaviria nem tudott az élcsoporttal maradni.



Rovatok