Index Vakbarát Hírportál

A sárga trikós 18 perc előnyt adott a győztes szökevénynek

2018.07.21. 22:39

A Tour de France 14. szakasza a spanyol Omar Fraile sikerét hozta, az Astana bringása szökevényként nyert. Az összetett menők 18 perccel később érkeztek, az utolsó emelkedőn többen veszítettek időt a sárga trikós Geraint Thomashoz képest. 

A 188 kilométeres etap még kihagyta az igazán nagy hegyeket, de azért annyi emelkedő volt benne, hogy ne szeressék túlságosan a sprinterek, így tökéletesen feküdt a szökevényeknek. Egy elég nagy, 31 fős csoport kapott szabad utat, köztük olyan bringásokkal, mint a zöld trikót viselő Peter Sagan és a pöttyös trikós Julien Alaphilippe. Ők ketten egyértelműen a hajrákban szerezhető pontokért mentek. 

A szökevénycsoport 59 kilométerre a céltól kezdett szétszakadozni, Gorka Izagirre (Bahrain-Merida) nyitott az első támadással. Később hozzá csatlakozott Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) és Tom Jelte-Slagter (Dimension Data). Nem igazán akartak összedolgozni, betámadták egymást Stuyen került aztán egyperces előnybe az utolsó emelkedő elején. De Gendt és Fraile vette üldözőbe a belgát. Fraile nagy iramot diktált a meredeken, két kilométerre a céltól fogta meg Stuyvent, aztán maga mögött is hagyta, 6 másodperces előnnyel ért célba.

Stuyven még a második helyet sem tudta hozni, Alaphilippe is lekerülte a végén. Negyediknek az elnyűhetetlen Sagan jött meg, aki már bántóan nagy különbséggel vezet a pontversenyben. Neki 437 pontja van, míg a második Alexander Kristoffnak csak 170.

A favoritok az utolsó emelkedőig nem szaggatták szét magukat, de ott aztán megélénkült a különversenyük, a céltól három kilométerre Primož Roglič (LottoNL-Jumbo) robbantott, és a célig már utol sem érték, nyolc másodpercet vert a sárga trikós csoportjára, ami most csak Geraint Thomast, Chris Froome-ot és Tom Dumoulint jelentette. A többi menő leszakadt, Nairo Quintana tíz, Alejandro Valverde és Mikel Landa 29 másodpercet kapott. A franciák hegyimenője, Romain Bardet (AG2R) megúszta 14 másodperccel. 

A Tourból még bő egy hét van hátra, de az esélyesek száma három főre redukálódott, Froome is már csak Dumoulint látja igazán veszélyesnek a skyosokra. 

Eredmények:
14. szakasz, Saint-Paul-Trois-Chateaux - Mende, 188 kilométer:
1. Omar Fraille (spanyol, Astana) 4:41:57 óra
2. Julian Alaphilippe (francia, Quick-Step) 6 másodperc hátrány
3. Jasper Stuyven (belga, Trek-Segafredo) 6 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Geraint Thomas (brit, Sky) 58:10:44 óra
2. Chris Froome (brit, Sky) 1:39 perc hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 1:50 p h.



Rovatok