Index Vakbarát Hírportál

Froome megrogyott a Tour brutális mini szakaszán

2018.07.25. 18:30

Látványos csatát hozott a Tour de France 17. szakasza, amelyiken Nairo Quintana nyert, Geraint Thomas megerősítette a sárga trikóját, Chris Froome-ról pedig kiderült, hogy sebezhető, már a dobogója sem biztos.

A Tour legfurcsább és legrövidebb szakaszát tartották a Pireneusokban, a táv csak 65 kilométer volt, de közben három nagy csúcsot és 3126 méteres szintemelkedést kellett letudni. A rövid, durva terepen vezetett etapon óriási menést és sok akciót várt mindenki. Az ír hegyimenő, Dan Martin az idei Tour legbrutálisabb emelkedőjének nevezte már a szakasz előtt is a Col du Portet-t, ami 2215 méterével az idei körverseny legmagasabbja is egyben.

A francia körversenyen volt párszor ilyen rövid mezőnyverseny, de az elmúlt 30 évben hasonló szakaszt nem rendeztek, 1996-ben is csak a rossz időjárás miatt tartottak kényszerűségből egy 46 kilométeres etapot.

Szerdán még egy újítással próbálkoztak, a Forma-1-hez hasonlóan rajtrácsról indították a versenyzőket, az összetett első húsz helyezettje kapott kiemelt helyet, de ez csak látványelem volt, a néhány méternyi különbség nem jelenthetett semmilyen előnyt.

A rövid szakasz azonban beváltotta az előzetes várakozásokat, agresszív versenyt  hozott, sokáig az asztanás Tanel Kangert volt szökésben, és a pöttyös trikót védő Julian Alaphilippe is próbálkozott, a második hegyig kibírta, szerzett pár fontos pontot a francia. 

Az összetettben érdekelt csapatok is támadtak, az AG2R Romain Bardet-val az első hegyen próbálta megtörni a Sky-t, de erre nem volt sok esélyük. A Movistar Valverdét küldte előre, és Dan Martin is viszonylag korán megindult.

Az igazi verseny a harmadik hegyen kezdődött, Nairo Quintana (Movistar) tudott meglépni már az emelkedő elején, csak Adam Yates tudott rátapadni. Quintanának több mint négyperces hátránya volt összetettben, nem is kezdte üldözni a sárga trikót védő Sky. A két kilométerrel később indító Primoz Roglicot  (Lotto Jumbo) viszont már nem hagyták elmenni ilyen könnyen, a második Chris Froome tette rá a kerekét, ketten aztán 10-15 másodperces előnyt szereztek. Az összetett harmadik Tom Dumoulin (Sunweb) ment tempót a favoritcsoport élén, hatástalanítani is tudta Roglicék akcióját.

Quintana aztán befogta csapattársát Valverdét majd Dan Martint és Kangertet is, végül 6,5 km-re a céltól leszakította az addig vele tartó Rafal Majkát is. Quintana végig bírta a saját tempóját, 2013 után újra szakaszt nyert, a második helyet a 28 másodperccel később beérő Martin szerezte meg.

A sárga trikós csoportja az utolsó öt kilométeren ment nagy tempót, Bardet-nak volt ez túl sok, és úgy tűnt, Froome-nak is, percekig a sor végén haladt. Először csak taktikázásnak tűnt, de hamar kiderült, Froome tényleg gondban volt. Először a lottós Kruijswijk akciójánál maradt le egy kicsit, majd Dumoulin rogyasztotta meg végleg a címvédőt. 

Ekkor még mindig nem volt vége az akcióknak, Roglic tudott újra tempót váltani, először csak a sárga trikós Geraint Thomas tartott vele, Dumoulinnek kellett nagyon kaparnia, hogy megfogja őket. Ma azonban a sárga trikós volt a legerősebb, az utolsó pár száz méteren leszakította ellenfeleit, öt másodpercet verve Roglicékra szakaszharmadik lett.

Froome eléggé kikészült, az utolsó két kilométeren majdnem egy percet kapott Thomastól, így a dobogója is veszélyben lehet, Roglic jó időfutammenő is, van esélye a harmadik helyre a szlovénnek, csak 16  másodpercre van tőle. Dumoulinnek félsiker a nap, Froome-ot ugyan megelőzte, de az első helytől távolabb került, már két perc a hátránya.

A pontversenyben Peter Sagan vezet, de nincs könnyű helyzetben, az egyik lejtmenetben bukott, és ugyan befejezte a versenyt, de már közben bejelentették, hogy kórházba viszik a szlovák világbajnokot.

Eredmények:

17. szakasz, Bagnères-de-Luchon–Saint-Lary-Soulan, 65 km
1. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar)
2. Daniel Martin (ír, UAE) +0:28
3. Geraint Thomas (brit, Sky) +0:47
4. Primoz Roglic (szlovén, LottoNL-Jumbo) +0:52
5. Tom Dumoulin (holland, Sunweb)
6. Steven Kruijswijk (holland, LottoNL-Jumbo) +1:05
7. Egan Bernal (kolumbiai, Sky) +1:33
8. Chris Froome (brit, Sky) +1:35
9. Mikel Landa (spanyol, Movistar)
10. Ilnur Zakarin (orosz, Katyusa) +2:01
Összetett:
1. Geraint Thomas (brit, Sky) 70:34:11
2. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) +1:59
3. Chris Froome (brit, Sky) +2:31
4. Primoz Roglic (szlovén, LottoNL-Jumbo) +2:47
5. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) +3:30


Rovatok