Index Vakbarát Hírportál

Giro: esőáztatta szakaszon lett meg az első duplázó

GettyImages-1149301337
2019.05.15. 19:08

A ciklámen trikós Pascal Ackermann győzelmét hozta a mostoha körülmények között rendezett 5. szakasz a Giro d'Italián . 

A német bajnok sprinter tökéletes felvezetést kapott csapatától, a Bora-Hansgrohétól, amit csak be kellett fejeznie. A sprintet a második helyről, Fernando Gaviria szélárnyékából kezdte, majd a céltól pár száz méterre kikerülte a kolumbiait, és egy fél kerék előnnyel elsőként ért célba. A 24 éves német sprinternek ez élete második háromhetes szakaszgyőzelme, az előzőt a 2. szakaszon aratta. A második az előző szakasz hivatalos győztese, Gaviria lett, a harmadik helyre Arnaud Démare ért oda. Elia Viviani csak a 19. lett. Győzelmével Ackermann tovább növelte előnyét a pontversenyben.

Három, 200 kilométer feletti szakasz után, az ötödiken csak 140 várt a mezőnyre. A rajt a keddi befutó városa, Frascati volt. Innen. Róma közeléből vezetett az út a Tirrén-tenger partjához, Terracina városába. A útvonal nem volt különösebben nehéz, a szakasz elején lévő két emelkedő után, csak egyetlen, negyedik kategóriás dombon kellett átgurulnia a mezőnynek a táv felénél. Az időjárás viszont nem volt kegyes a versenyzőkhöz, Lazio régióban egész nap szakadt az eső.

A szakasz elején, 24 kilométer letekerése után a 2017-es győztes Tom Dumoulin feladta a versenyt. A keddi súlyos bukása után hiába indult el, nem tudta folytatni fájdalmai miatt. Egy ötfős csoportnak sikerült megszöknie, amiben ott volt Dumoulin csapattársa, a belga Louis Vervaeke is. A kapitányát vesztett Sunweb innentől fogva csak a szakaszgyőzelmekben bízhat, az összetett verseny szempontjából esélyes versenyzőjük nem maradt. A szökés 50 kilométerre a céltól ért véget, onnantól már csak arra a koncentráltak a  versenyzők, hogy elkerüljék a bukást. A szervezők a rossz idő miatt a szakasz végét neutralizálták, a versenyzők idejét az utolsó tíz kilométeren már nem mérték, hogy ezzel csökkentsék az esés kockázatát.

Az összetett nem változott az előző naphoz képest, továbbra is  Primoz   Roglicé  a rózsaszín trikó, mögötte Simon  Yates  és  Vincenzo   Nibali  áll. A verseny a  Cassino  és San  Giovanni   Rotondo  közötti, 238  kilométeres  szakasszal folytatódik. Ez lesz a verseny egyik leghosszabb, és egyben legdélebbi szakasza.

Eredmények:
5. szakasz, Frascati-Terracina, 140 km:
1. Pascal Ackermann (német, BORA-Hansgrohe) 3:27:05 óra
2. Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE Emirates) azonos idővel
3. Arnaud Demare (francia, Groupama-FDJ) a.i.

Az összetett élcsoportja:
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 19:46:25 óra
2. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) 35 mp hátrány
3. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) 39 mp h.

(Borítókép: A Giro d'Italia mezőnye 2019. május 15-én. Fotó: Justin Setterfield / Getty Images)



Rovatok