Index Vakbarát Hírportál

A Giro d'Italiáig ért a vérdoppingos orvos hálózata

2019.05.16. 08:07

Az osztrák nyomozóhatóságok információi alapján a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) doppingvétség miatt ideiglenesen felfüggesztette a horvát Kristijan Durasek és a szlovén Kristijan Koren versenyzési jogát.

Koren a mostani Giro d'Italián versenyzett, de az ötödik szakaszon már nem állt rajthoz, a 47. helyről zárták ki. A gyanúsítottak közé került Borut Bozic is, aki tavaly fejezte be pályafutását a Bahrain-Meridánál, ahol aztán sportigazgató lett. A Girón is ott volt a csapat mellett, de a hír megjelenése után Korennel együtt azonnal távozott a versenyről.

Nem Korené az egyetlen doppinggyanús eset a Girón, az UAE-Team Emirates kolumbiai kerekese, Juan Sebastián Molano a negyedik szakasz előtt lépett vissza, mivel a hivatalos indoklás szerint, „szokatlan fiziológiai eredmény” produkált egy vizsgálat során.

Az osztrák nyomozás szerint az olasz sprinter, Alessandro Petacchi is kapcsolatban állt a februárban kirobbant doppingügy központi figurájával, Mark Schmidt orvossal. Petacchi 2015-ben vonult vissza a versenyzéstől, a Touron 6, a Girón 22, a Vueltán pedig 20 szakaszt nyert. 2007-ben már volt doppingügye, akkor egy évre tiltották el, mert túl magas volt a szalbutamol szintje. A legújabb vádak szerint Petacchi 2012-től több vértranszfúziós kezelésen is átesett a német doktornál.

Petacchi és Durasek az olasz Lampre csapatnál voltak csapattársak, szintén itt versenyzett az a német Danilo Hondo, aki az ARD csatornának adott interjújában beismerte, hogy 30 ezer eurót fizetett az erfurti orvosnak a vérdopping kezelésekért.

Az egész ügy még február végén kezdődött. A seefeldi sífutó világbajnokságon tartott összehangolt doppingrazziát az osztrák és a német rendőrség. Az akció során öt sífutót is letartóztattak, valamint Erfurtban előállították Mark Schmidt orvost, aki a hálózat központi figurája volt. Schmidt legalább nyolc ország, 21 sportolójával lehetett kapcsolatban. Georg Preidler és Stefan Denifl, osztrák kerékpárosok önként adták fel magukat a rendőrségnek.



Rovatok