Index Vakbarát Hírportál

A francia sportminiszter nézők nélkül is el tudja képzelni a Tour de France-t

2020.03.26. 13:11

A francia sportminiszter szerint nem elképzelhetetlen, hogy a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezik majd meg a nemzeti intézménynek számító kerékpáros körversenyt, a Tour de France-t.

A Tour de France az eredeti tervek szerint június 27-én rajtolna, de a vírus miatt ez a verseny is bizonytalanná vált. Egyelőre nem lehet biztosat mondani a járvány lefutásáról, elképzelhető, hogy még nyáron is súlyos lesz a helyzet, és hiba volna összecsődíteni az embereket.

A Tour elmozdításáról egyelőre nincs szó, és Roxana Maracieanu sportminiszter szerint nézők nélkül is meg lehet rendezni az idei kiadást. „A Tour de France gazdasági modellje nem a jegyeladásokra, hanem a tv-jogokra épül. Ezekben az időkben mindenki nagyon óvatos, megértik, hogy otthon kell maradniuk, és a tévében nézzék a verseny, ahelyett, hogy kimennének az eseményre."

Maracieanu azért érvel így, mert a tévétársaságok már kifizették a jogdíjakat a nyárra, arra azonban nem gondol, hogy a szoros közelségben lévő majd' kétszáz bringás és az őket kiszolgáló háttérmunkások és rendezők között is terjedhet a vírus. 

Egy francia versenyen, a Párizs–Nizzán már korlátozták a nézők létszámát a rajt- és célterületen, de első nehezen tűnik kivitelezhetőnek, hogy a több mint 3000 kilométeres kör útjait nézőmentessé tegyék. Egy-egy etapra akár több százezer szurkoló is kimegy. 

Az egyik nagy körversenyt, a Magyarországot is érintő Giro d'Italiát már el kellett halasztani a koronavírus miatt, és a Tour is erre a sorsra juthat. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség exelnöke, Brian Cookson szerint szükség lehet a verseny lerövidítésére, kéthetessé válhat idén, míg egy bringás, Matteo Trentin azt javasolta, hogy ebben az éven gyúrják egybe a három nagy körversenyt, a Girót, a Tourt és a Vueltát. Az első héten Olaszországban, a másodikban Spanyolországban, a harmadikban pedig Franciaországban tekerhetne a mezőnyt. Trentin szerint jó üzenete lenne ennek a formátumnak, a szörnyű idők után összehozná az embereket.

(via Independent)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!



Rovatok