Index Vakbarát Hírportál

Történelmi pillanat: afgán női kerékpárost szerződtetett egy izraeli csapat

32LY7DX-highres
2022.10.25. 09:43
Az afgán bajnokkal, Fariba Hasimivel erősítette meg keretét a legjobb izraeli női kerékpáros csapat, a World Tour-sorozatban érdekelt Israel Premier Tech (IPT).

Svájcban rendezték az afgán országos kerékpáros bajnokságot, mert a saját hazájukban a talibán miatt ezt valószínűleg halálos bűn lett volna megtartani – nők pedig pláne nem indulhattak volna. A Svájcban rajthoz álló 49 nő elszökött Afganisztánból a talibán uralma elől.  

A 19 éves Fariba Hasimi vasárnap megnyerte az afgán országúti bajnokságot, a második helyen nővére, Juldusz végzett.

Az Israel Premier Tech csapatával kötött szerződés alapján a tehetség a legnívósabb viadalokon állhat rajthoz, és akár ő lehet az első afgán női bringás, aki szerepel a Tour de France-on. Nővére várhatóan jövőre csatlakozhat az izraeli klubhoz.

A legmerészebb álmaimban sem számítottam erre. Minden afgán nőért versenyezni fogok. A hazám most veszélyes minden ott élő nő számára, de ha majd látnak afgán színekben versenyezni a Touron, megérezhetik, hogy minden lehetséges

– mondta Fariba.

Az IPT tulajdonosa, Sylvain Adams úgy fogalmazott: történelmet írnak azzal, hogy ez a két bátor nő először juthat hazájából ilyen sportági magasságokba.

Index/MTI 

(Borítókép: Fariba Hashimi 2022. október 23-án. Fotó: Valentin Flauraud/AFP)

Rovatok