Index Vakbarát Hírportál

9 éves, 7000 méter magasra mászott

2013. december 28., szombat 09:26

Alig kilencévesen mászta meg a nyugati és a déli félteke legmagasabb, 6962 méteres hegycsúcsát az Andok argentínai szakaszán egy amerikai kisfiú, írja az MTI.

Tyler Armstrong december 25-én ért fel az Aconcagua csúcsára, ezzel ő lett a legfiatalabb, közölte az expedíció vezetője pénteken. A gyerek külön bírói engedéllyel mászhatta meg a csúcsot.

A fiút 30 éves apja és több hegyi vezető kísérte az argentin-chílei határ közelében, Buenos Airestől 1100 kilométerre nyugatra fekvő hegy csúcsára. Anyja a gyerek honlapján gratulált fiának. „Büszke vagyok rád. De nem tudok nem aggódni, ha továbbra is ilyen kalandkereső maradsz".

Az Aconcagua-expedíció vezetője szerint csak egy fiatalabb gyerekről tudni, aki legalább 5300 méteres magasságig feljutott a hegyen: egy inka fiú, akit aztán feláldoztak a hegy Piramide nevű csúcsán a Kolumbusz előtti időkben. A hozzávetőleg hétéves fiú múmiája 1985-ben került elő.

Az Aconcaguát 1897-ben mászták meg először. Azóta több mint 110-en vesztek oda a hegyen.

Tyler Armstrongnak az Aconcagua volt az idei második jelentős hódítása: néhány hónapja a Kilimandzsáró 5895 méteres csúcsára, Afrika legmagasabb pontjára jutott fel Tanzániában.

Korábban megmászta az Egyesült Államok legmagasabb csúcsát, a 4421 méteres Whitneyt is. Következő úti célja a Mt. McKinley, Észak-Amerika legmagasabb pontja Alaszkában. A fiú mind a hét kontinens legmagasabb csúcsát meg akarja mászni.

Rovatok