Index Vakbarát Hírportál

A szíved fel akar robbanni: félmeztelen futók, négykézláb a hegyen

2015. július 7., kedd 14:57

A Mount Blanc-t is rekordidő alatt megfutó Kilian Jornet egy újabb csúcsot mondhat magáénak. A hegyi futások és ultratrailek spanyol sztárja hétvégén az alaszkai Mount Marathonon is átírta az örökranglistát, több mint egy percet javított az alig több mint öt kilométeres távon.

Első látásra nem tűnik nehéznek egy 921 méteres hegyre fel- és lefutni annak, aki több száz kilométereket is képes megtenni az Alpokban vagy a Pireneusokban, de a Mount Marathon azért elég kegyetlen. A hegyre felfelé átlagban 34 fokos emelkedő vezet, több helyen futni nem is, csak négykézláb mászva lehet haladni. És valamilyen oknál fogva a férfi indulók többsége ezt félmeztelenül teszi.

Hegynek föl pokoli nehéz haladni, de lefelé sem könnyű gyorsnak lenni, a szervezők éppen ezért külön is oktatják az indulókat, hogyan lehet például pókmászásban biztonságosan leszánkázni a meredek lejtőn.

„A felfelé nagyon meredek, olyan nehéz, hogy a szív fel akar robbani. Aztán a lejtőn van, ahol igazán megeresztheted, de vannak olyan részei, ahol folyamatosan döntéseket kell hozni, és vannak nagyon technikás szakaszok. Ez a verseny így tökéletes" – nyilatkozta a győztes és rekorder, Jornet, aki 41:48 alatt teljesítette a távot.

A nőknél is új rekord született, Emelie Forsberg 47:48 alatt ért be, közel három percet javított a korábbi csúcson, amit 1990 óta az alaszkai Nancy Pease tartott 50:30-cal. 

Rovatok