Index Vakbarát Hírportál

Négy magyar meghódította a Föld legmélyebb száraz pontját

2016. szeptember 1., csütörtök 14:51

Ifj. Adamkó Péter, Ambrus Gergely, Tóth Attila és Jager Attila egészen különleges küldetést vittek véghez: az Inverse Everest névre keresztelt expedíció tagjai sikeresen lejutottak a grúziai Krubera-Voronya-barlang legmélyebb száraz pontjára, a 2080 méter mélyen található Game Over terembe.

A csapat augusztus 1-jén indult Abbháziába, augusztus 30-án értek haza, csütörtökön pedig már sajtótájékoztatón számoltak be a sikerükről. Ambrus Gergely itt elmondta, hogy az először 2004-ben megtalált Game Over terem a Föld legmélyebb, szárazon is elérhető barlangja. Ambrusék a National Geographic stábjával együtt kép és videóanyagokat is készítettek az útról, ezekből a képekből exkluzív válogatás látható majd jövő héten az Indexen.

„A mi expedíciónk célja az volt, hogy a világon elsőként készítsünk profi fotókat a Voronyáról. Ezt a feladatot sikeresen el tudtuk végezni, hiszen több száz felvételt készítettünk mind a barlangban, mind a felszínen” – emelte ki Ambrus.

Ambrusék kilenc napot töltöttek a leghosszabb ideig megszakítás nélkül a barlangban, ennyi ideig tartott, amíg le-, majd feljutottak. Csoportjukhoz menet közben csatlakozott Fábian Botond is, a legvége előtt pedig egy libanoni barlangkutató is, így a Game Overt hatan érték el.

A legmélyebb pont meghódítására augusztus 8-án indultak el, augusztus 9-én elérték az 1200 méteres mélységben lévő tábort. Ezután 1440 méter mélyen átúszták a barlang legveszélyesebb pontjának tartott víz alatti járatot, a szifont, és lejutottak az 1600 méter mélyen lévő táborig, majd augusztus 12-én egy végső rohammal érték el a végpontot, idézi a beszámolót az MTI.

Az expedícióról készült film és könyv 2017 tavaszára készül majd el.

Rovatok