Index Vakbarát Hírportál

Extrémsportközpont lesz a budapesti olimpia helyén

2018. október 2., kedd 14:08

A magyar kormány Csepel városrészre tervezte a 2024-es, budapesti olimpiai beruházásokat, de aztán a közvélemény nyomására végül visszalépett a pályázattól, amelyet aztán Párizs kapott meg. Így sem marad el a sportberuházás a városrészen, hiszen a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit (KKBK) Zrt. kedden tette közzé a kiírást, amely szerint egy extrémsportoknak szóló szabadidőparkot hoznak létre a területen, írta a zoom.hu

„Budapesti Xtrém Szabadidő Park az Észak-Csepelt és Dél-Pestet érintő, átfogó fejlesztési program, amely a Déli Városkapu Fejlesztési Program részeként valósul meg. A fejlesztési program legfontosabb eleme a 12 000 férőhelyes diákváros kialakítása” – áll a kiírásban.

Csupa olyan sportágban igyekeznek világviszonylatban is hasonló létesítményeket létrehozni, amelyek bár olimpiai sportágak, a magyarok vagy még sosem indultak, vagy komoly eredményt eddig nem tudtak felmutatni bennük.

Így a 16 hektáros területen szlalom kajak-kenu verseny- és edzőpálya, illetve egy BMX verseny- és gyakorlópálya megépítése a terv, természetesen a hozzátartozó épületekkel és közműrendszerrel. Előbbi a Magyar Kajak-kenu Szövetség, utóbbi a Magyar Kerékpáros Szövetség edzőközpontja lesz. A kajak-kenu versenypálya 280 méter, az edzőpálya 4-500 méter hosszú lesz, a BMX központban pedig 3-400 méteres, a nemzetközi szövetség által hitelesített pálya épül majd.

A létesítmények a Kemény Ferenc Program keretében épülnek, 2022-ig kell elkészülniük, és a kormány az előkészítésre eddig 745 millió forintot különített el. E program keretében épülne meg a Dunai Evezős Központ, a Budapesti Atlétikai Stadion, a Budapesti Teniszközpont, a Budapesti Velodrom, a Takács Károly Nemzeti Lövészeti Központ, valamint a Nemzeti Lovas Központ.

(Borítókép: A Budapest 2024 által 2017. január 4-én közölt látványterv az Olimpiai Parkról az esetleges 2024-es budapesti olimpia egyik helyszínéről, amely a IX., X. és XXI. kerületekben, a Kvassay-zsilip térségében található, elöl középen az Olimpiai Atlétikai Stadion, balról az olimpiai falu. Fotó: MTI)

Rovatok