Index Vakbarát Hírportál

Hungaroring, Magyar Nagydíj, 2. nap, szombat

2013.07.27. 22:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kapuban Nico Hülkenberg autóját előztük, a sauberes megállt autogramot adni az órákat ott várakozó rajongóknak. Nagyon örültek neki.

  • A pilóták már hazamentek, illetve vissza a hotelba, csak egy maradt a pályán fél kilenckor: Sebastian Vettel. Az edzőjével és egy párral beszélget vacsora után, néha felnéz a Salzburg-Austria-rangadóra, ami 4-1-re áll.

  • A padlólemezzel megbukott Lotus hibáját az egyik kerékvető okozhatta, állította az istálló mérnöki delegációja a felügyelők előtt, és a testület el is fogadta ezt a magyarázatot.

    A francia autója az időmérő utáni technikai ellenőrzésen akadt fenn, amikor a padló a megengedettnél jobban meghajlott a terheléses teszt alatt. A mérnökök szerint a 11-es kanyar kerékvetője a bűnös.

    A FIA ki is zárhatta volna a pilótát az időmérőről, ám így megtarthatja a harmadik helyet.

    A futamon viszont hasonló megismétlődhet, mert a rázókőn nem fognak változtatni, vagyis elképzelhető, hogy az ügynek még nincs teljesen vége.

  • A Forma-1-es hétvége első két napján 122 embert kellett ellátniuk a mentőknek, jellemzően a hőség okozta rosszullét miatt, a mogyoródi Hungaroringen - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szombaton az MTI-nek.

    A versenypályán nem, a nézőtéren viszont annál több dolguk volt a mentőknek pénteken és szombaton. Az első napon 45, míg a második napon 77 embert kellett ellátniuk. Valamennyiüket a helyszínen látták el, kórházba senkit sem kellett szállítani, tette hozzá.

    A hangosbemondón keresztül folyamatosan figyelmeztetik az embereket a rendszeres vízfogyasztásra és a hőség elleni védekezésre.

  • Az időmérőn harmadik kocsinak a padlólemeze nem ment át a technikai ellenőrzésen, túlzottan meghajlott a terhelés alatt.

    A Lotus a Hungaroringre új padlólemezt hozott, az új alkatrészeket általában Raikkönen kapja meg, de arról még nincs hír, hogy a 6. finn gépével is baj lenne. Lehet, hogy az rendben van, ám az is, hogy szintén szabálytalan, mert a FIA közleményéből azt lehet leszűrni, hogy csak az első három autót vizsgálták.

    Ha Grosjeant versenyfelügyelők elé idézett mérnökei nem tudják kimagyarázni, akkor a franciát kizárják az időmérőről, és utolsó helyről kell rajtolnia.Több mint valószínű, hogy ez fog történni.

    A Force India-pilóta Paul Di Restával esett meg hasonló néhány futammal ezelőtt, amikor a kvalifikáció után túl könnyűnek bizonyult a kocsija.

    Raikkönen, ha az ő padlója sem megfelelő, a futam után, ha célba ér, mindenképp lebukik. Az sem elképzelhetetlen, hogyha tényleg gond van, a Lotus kiveszi az autóját a parc fermé-ből, kicseréli a padlót, így ő is a mezőny végéről startol, viszont ha célba ér, megtarthatja pontjait a szabályos autóval.

  • A Hungaroringtől kapott információk szerint a hőségben 2 gyerekszülés is beindult a nézőtéren. Az akciók kórházban végződtek, mindenki jól van.

  • A GP3-futamon az első kanyar után az olasz Zonzini autója ráfutott a brazil Sá Silváéra, átrepült fölötte, felborult, majd egy szaltó után a talpára érkezett. Senki nem sérült meg, de Zonzinit meg akarták vizsgálni az orvosok, csakhogy pillanatok alatt eltűnt a helyszínről, semmi baja nem esett. A GP3-paddock közel van a baleset helyszínéhez, Zonzini valószínűleg gyalog gyorsan oda távozott.

  • "Az 5. hely fél csoda, pláne, hogy a Nürburgringen 8., Silverstone-ban 10. voltam. Vagyis az 5. hely jó hír, ráadásul a pálya tisztábbik oldaláról indulhatunk. Vettelt kell megvernünk, szinte kötelező. Ha kihasználjuk a tiszta oldal plusz tapadását, egy szép fékezéssel meglephetjük őt. A verseny nehéz lesz és nyílt, nem ismerjük még teljesen ezeket a gumikat, lehet 2, 3, 4 kiállás is" - mondta szokásos optimizmusával Alonso.

  • "Lewis hozta ezt a pole-t. Problémáink voltak a gép egyensúlyával, mert most először megyünk az új Pirellikkel. Minket is meglepett" - dicsérte a Hungaroringen negyedszer rajtelső versenyzőjét a Mercedes csapatfőnöke.

  • A Lotus finn pilótája csak a hatodik helyet szerezte meg az időmérőn, később azt mondta, nem ideálisak számára az új gumik. A problémán dolgozni fognak, és az időmérőn tapasztaltakkal már elégedettebb volt. „Semmi tragédia nincs, de nem úgy működnek, ahogy szeretnénk" - tette hozzá.

  • A szabadedzéseken jól mentek a McLarenek a Hungaroringen, Jenson Button viszont az időmérőn már nem fért be a legjobb tízbe,a tizenharmadik helyen végzett, csapattársa, Sergio Perez 9. lett.

    „Egy kicsit többet reméltem. Jó fejlesztéseink vannak az autón, mindössze annyi történt, hogy nem sikerült eltalálnunk a balanszt. A régi gumikkal ezzel nem volt gond, az újakkal viszont az autó elejével vannak problémáim. A Hungaroring egy nagyon szokatlan pálya, remélem, valamikor később, mondjuk Spában már jobbak leszünk. A fejlesztéseinkkel már 2014-re is készülünk".

  • Az időmérő utolsó szakaszában nem tudott mért időt menni a RBR-pilóta, mert délelőtt után ismét problémái voltak az autóval. A kvalifikáció után csúnyán ki is akadt.

    „Egyszer a KERS, máskor a váltó, nagyon frusztráló és kiábrándító, hogy az autót ennyire nem lehet vezetni. Ostoba hibát vétettünk, mert egy ilyen pályán brutálisan nehéz dolga van az embernek, ha hátulról rajtol. Az első sorért kellett volna versenyben lennem, erre az átkozott tizedik helyet szereztem meg. A csapatnak össze kell szednie holnapra az autót, mert hosszú lesz a verseny, és mindennek megfelelően kell működnie. A KERS ötvenszázalékos volt, de ez csak az egyik gond volt a sok közül" - forrongott a szezon végén búcsúzó versenyző.

  • "Nem igazán probléma a hőség, hozzászoktunk már, főleg itt. Malajzia gyilkos és Szingapúr a páratartalom miatt" - reagált arra hamilton, hogy vasárnapra, a futam napjára 40 fokot várnak.

    A Hungaroringen pénteken és szombaton úgy délután háromig nagyon forrón sütött a nap, akkor viszont befelhősödött. Jelenleg 33 fok van, már nem melegszik tovább sem a levegő, sem a pálya.

  • Jövőre jön a NJ GP, Szocsi Oroszországban és az Osztrák GP újra, így jelenleg 22 futam van a versenynaptárban 2014-re. A pilóták szerint viszont 20 elég lenne. (Idén 19 van.)

    "Zsúfolt az év, a 20 sem kevés, főleg hogy 5-10 éve még csak 16 volt. Nem könnyű a csapattagoknak, állandóan távol vannak hétvégén, több időt kellene a családjukkal, a gyerekeikkel tölteniük, nagyon megterhelő már így is az évad" - mondta Vettel az időmérő után.

    "Ha rajtam múlna, minden hétvégén versenyeznénk. De természetesen úgy van, ahogy Seb mondja, nem kevés már a 20 sem, főleg az istálló szempontjából" - véli Hamilton.

    Az időmérő-harmadik Grosjean Vettellel ért egyet, elég lenne 20 GP.

  • A Toro Rosso-pilóta a nyolcadik helyen végzett a Magyar Nagydíj szombati időmérőjén, elégedett nyilatkozott a teljesítményéről.

    „Jó volt ismét bejutni az utolsó szakaszba, mostanában mindig volt egy kis tartékunk az időmérőkön. Változtattunk a beállításokon éjszaka, úgy látszik, ezek bejöttek, de így is keményen kellett dolgoznunk. Azt hiszem, mindent kihoztunk az autóból, elégedett voltam a teljesítményemmel és a formámmal."

  • A bajnok szóvátette a sajtótájékoztatón, hogy dobogósként hagyományos magyar trófeát - porcelánt, vázát, stb. - szeretne, nem "azt a 6 lábú kutyát", mint az utóbbi években. Örömhír: idén nem az a nagydíj főszponzora, aminek az emblémája a szoborba foglalt kutya, így szinte biztosan mást vihetnek haza a dobogósok.

  • Az időmérő utáni sajtótájékoztatón a pilóták reagáltak a Hungaroring vasárnapra várt szerződéshosszabbítására, ami 2017 és 2021 közöttre biztosítaná a nagydíj jövőjét.

    "Imádok idejönni, Budapest nagyszerű város, a pálya nagyon jó, és mindig rengetegen jönnek ki. Jó az idő is. Örülök, hogy a nevem már ott van ezen a pályán, mert ez egy történelmi hely" - mondta Hamilton.

    "Mit lehet még ehhez hozzátenni? - tette fel a költői kérdést Vettel. - 1986 óta van itt verseny, jó idejönni, jó sok szurkoló is van mindig, Ausztriából is átjárnak, hogy drukkoljanak a csapatunknak. Rengeteg néző van, reggel kijönnek, aztán este jól leégve mennek haza, ám itt vannak mindig. Az egyetlen pici gond az előzés, de ez van, és ez sem vészes."

    "Nagyon örülök, hogy továbbra is lesz itt futam, jövőre már be is terveztem egy kis vakációt itt, maradok a futam után pár napot. Gyönyörű ez a város" - dicsért Grosjean.

  • „Pole pozíció Hamiltonnak és a Mercedesnek, gratulálok nekik. Vettel megint ott volt az élen, ahogy mindig, a Red Bull most is erősnek tűnik" - írta twitterén az 1992-es vilábajnok.

  • Nem megfelelő sporteseménysorozat: 2013