Index Vakbarát Hírportál

Volt, aki 3 év kóma után ébredt fel

2014. január 7., kedd 16:39

A Francia-Alpokban síbalesetet szenvedett Michael Schumacher 10. napja van kómában, állapotában nincs változás, orvosai úgy nyilatkoznak, a hétszeres világbajnok még mindig életveszélyben van.

Dr. Csókay András a napokban többször is megszólalt az F1-pilóta fejsérülése kapcsán, felajánlotta segítségét a grenoble-i kórházban dolgozó kollégáinak.

A nemzetközi hírű idegsebész a Sportklubon a Dodzsem című műsor vendége volt, elmondta, az igazi kérdés az, hogy a pilóta felébred-e a kómából vagy hetekig, hónapokig tartó várakozás következik.

„Örülünk annak, hogy stabil az állapota, mert akkor a legfontosabb életparaméterei, mint a megfelelő vérnyomás, keringés, stabilak. Komoly ébresztési kísérlet még nem volt, azt az orvosai biztosan elmondták volna. A legfontosabb kérdés az, hogy felébred-e a kómából, ami eltarthat hetekig, hónapokig, évekig is, ha egyáltalán magához tér."

Schumacher a legsúlyosabb koponyasérültek közé tartozhat. „A legfontosabb, hogy a koponyaűri nyomást tudják tartani, ez a pilóta esetében sikerülhetett. A koponyatetőt nem távolították el, erre a radikális beavatkozásra nem került sor."

Mi lesz, ha felébred? Nehéz ilyenkor a hozzátartozóknak bármit mondani, hiszen az orvosok is csak az ébredés után tudják felmérni, hogyan reagál a páciens a külső ingerekre.

„Az a jobbik eset, ha egyáltalán felébred, az is nagyon lassú folyamat. Ekkor már fel lehet mérni, mekkora kár érte. Nem lehet megmondani, mi lesz vele, hogyan épül fel. A halálközeli helyzetekből való visszajövetelnél nem lehet prognosztizálni, de ahhoz fel kell, hogy ébredjen. Volt olyan betegem, aki három év után ébredt fel. A remény abszolút él, akkor is, ha nem ébred fel. De amint távolodunk a baleset időpontjától, annál inkább romlanak az esélyek az ébredésre."

Rovatok