Index Vakbarát Hírportál

A FIA tojik az elfogyó F1-pilótára: az elnököt nem izgatja az extrém fogyókúra

2014. április 8., kedd 10:37 | nyolc éve frissítve

Röviden és velősen reagált Jean-Eric Vergne extrém fogyására és az abból származó kórházi kezelésre Jean Todt FIA-elnök: "Szerintem megfelelően lehet enni, azért meg nem kell kórházba kerülni, mert lefogytál. A diéta nem jár feltétlenül kórházzal".

A Toro Rosso pilótája pár hete azért került kórházba, mert 182 centijéhez 67 kilóra ment le, hogy minél jobban alkalmazkodhasson a Forma-1 idei szigorú súlyhatárához. 691 kiló a minimum súlyhatár az autóknál, a 160 centis Felipe Massának még szinte ballaszt is kell, hogy elérje ezt, miközben - többek között - a 185 centis Adrian Sutil jócskán fölötte van. A mindig überszálkás Jenson Button vékonyabb, mint valaha, a Force Indiánál a 15 centivel alacsonyabb Sergio Perez veri Nico Hülkenberget, Vergne kétségbeesetten próbálja behozni 60 kilós orosz csapattársát, Danyil Kvjatot.

Súlyhatáremelés viszont idénre nincs, mert a csapatok - a kisebb versenyzők miatt - nem tudtak megállapodni arról. Nagyon érdekes persze, hogy abban meg meg tudtak, hogy 2015-re 10 kilóval emelik a határt, egy év múlva 701 lesz a limit, és senkinek nem kell szenvednie.

"Nagyon le kell fogynunk, de nincs miből. Kemény a helyzet jelenleg, óvatosnak kell lennünk. Tavalyhoz képest 3-4 kilót adtam le, és már akkor is a lehető legkönnyebb próbáltam lenni. Az extra fogyás már kritikus pontra juttatott, ám próbálok ura maradni a helyzetnek, és mindig elég jó formában lenni ahhoz, hogy célba érjek. Már a rajtnál azt érzed, hogy nincs elég erőd. Mivel az autók idén lassabbak, nem kell szuperfittnek lenni, de az egész olyan, mintha 1,5 órát futnál úgy, hogy nem eszel eleget előtte. Biztosan eljön egy holtpont közben, amikor nem tudsz jól teljesíteni. És ez a veszélyes. Minél több tápanyag van benned, annál tovább birod. Ráadásul a szezon hosszú, és a sok utazás is kivesz belőlünk" - magyarázta Sutil az Autosportnak, aki idén Ausztráliában és vasárnap, Bahreinben víz nélkül ment végig a futamon, hogy így is spóroljon egy kilót.

Rovatok