Index Vakbarát Hírportál

Mehetünk a cirkuszba, az átlagolt F1-időmérő szar

2016. április 4., hétfő 16:21

Vasárnap jött ki, hogy Bernie Ecclestone és Jean Todt, a FOM (F1 Management), illetve az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) elnöke azt ötlötte ki, hogy semmiképp nem lehet visszaállítani a régi időmérőt, a kieséses helyett pedig körátlagolós rendszert ajánlott a csapatoknak.

Mehetünk a cirkuszba, jó ötlet, ha a véletlenre akarjuk bízni (a kvalifikációt), de az F1 a versenyzésről szól. Szar ötlet.

- értékelte Sebastian Vettel a felvetést a SkySportson.

Ugye a legnagyobb gond az, hogy ha minden pilóta két körének átlagából jön ki az ideje, akkor könnyen lehet, hogy nem a leggyorsabb kört futó versenyző indul az élről. Erre világított rá Daniel Ricciardo:

Az időmérő egy körről szól, a tökéletes körről. Átlagolás, ez olyan megbízhatósági autóversenynek tűnik, vagy valami hasonlónak. Nem igazán szeretném ezt, egyáltalán nem.

Jenson Button viszont annyira utálja a mostani, kieséses rendszert, hogy még ezt is bevállalná.

Kipróbáljuk, ennyit tudok mondani. Jobb, mint a jelenlegi, annál minden jobb. Az is jobb lenne, ha becsukott szemmel mennénk.


2005-ben volt hasonló átlagolós időmérő az F1-ben, hat futamot élt meg, aztán elvetették. Az istállók csütörtökig gondolkozhatnak, hogy akarják-e, akkor lesz a következő míting az ügyben Ecclestone-ékkal.

Rovatok