Index Vakbarát Hírportál

Räikkönen hibája, jófejsége és zacskók dobták fel a bakui futamot

2016. június 19., vasárnap 16:59

Rosberg rajttól a célig vezetett egy meglehetősen eseménytelen futamon, amit kukászacskók és a finn akciói tettek nagyon mérsékelten izgalmassá. A német újra elhúzott a világbajnokságban, majdnem egy versennyivel vezet az azerbajdzsáni Európa GP után.

Volt tülekedés a rajtnál, ahogy vártuk, de csak a mezőny végén történt koccanás. Hamilton maradt a 10. helyen, a vezető németet Ricciardo, Vettel és Raikkönen üldözte. A hatodik körben Vettel kívülről előzte Ricciardót, Hamilton is feljebb jött, hetediknek, pár kanyar alatt előzött többet, de már 20 másodperc volt a hátránya.

A két Red Bullt gyorsan kihozták, a hatodik-hetedik körben máris kereket cseréltek. Hamilton így már hatodik volt.

A Ferrarinál egy kék kukászsák okozott gondot, Vettel és Raikkönen is ráment a pályára fújt zacskóra, a német egy körön át magával is cipelte, de aztán szerencsére levált az első felfüggesztésekről.

12 kör után 25 másodperccel volt lemaradva Hamilton Rosbergtől, a negyedik helyen ment az angol. A németen kívül Vettel és Perez volt előtte, utóbbi csak egy másodpercre.

Raikkönennek nem csak a zacskóval gyűlt meg a baja, de a felügyelőkkel is, öt másodperc büntetést kapott, mert átment a depóba vezető záróvonalon. Vettel mögött maradt szélárnyékban, amikor az kiállt a boxba, ő viszont nem ment be, visszajött a pályára.

Hamilton a 16. körben cserélt kereket, és a kilencedik helyre tért vissza. Raikkönen kívülről előzte Hülkenberget, hatodik lett, tepert, hogy a végén minél kevésbé essen vissza a plusz ötmásodperc miatt.

A kerékcserék után Rosberg 20 másodperccel vezetett Vettel, 37-tel Bottas előtt. Ricciardo a negyedik helyét védte Raikkönentől, Hamilton 50 másodperc pluszban volt csapattársához képest a kilencedik helyen. A finn a célegyenesben simán meg is előzte a Red Bullt, kijött a jelentős lóerőkülönbség.

Bottas kereket cserélt, Massát pedig megelőzte, hetedikként támadott tovább Hamilton.

Rosberg a 22. körben állt meg kerékért, simán visszajött az élre, Hamilton pedig már az ötödikért előzte Ricciardót, ez kanyarban lett meg, de ez sem volt nehéz. A német mögött a két Ferrari egy ideig Raikkönen-Vettel sorrendben haladt, ám a finn csakhamar elengedte a németet.

Hamilton az ötödik helyről nem igazán tudott elmozdulni, 16 körrel a vége előtt 10 másodperccel volt Perez mögött, az ötödik helyen. Folyamatosan panaszkodott a rádióba, hogy nem boldogul a beállításokkal, az autója nem volt tökéletes.

A vb állása


Nico Rosberg – 141 pont
Lewis Hamilton – 117
Sebastian Vettel – 96
Kimi Räikkönen – 81
Daniel Ricciardo – 78
Max Verstappen – 54

A futam teljesen sterilizálódott, semmi nem történt a pályán, az élmezőnyben meg végképp nem. Tíz körrel a vége előtt Grosjean-Alonso csata zavarta meg kicsit az állóvizet, a 14. helyért csatáztak.

A végén még Ricciardo kifékezte Hülkenberget a hetedik helyért, aztán Verstappennek is sikerült ugyanez.

Az utolsó körre is maradt szerencsére előzés, Sergio Perez az első kanyarban bújt be Raikkönennek, és átvette a harmadik hely. Övé lett volna a pozíció Raikkönen plusz ötmásodperce miatt, de azért el tudott menni mellette, és el is ment. A finn jófejsége is lehetett ez, ha már úgyis harmadik lesz a mexikói, fusson is be a harmadik helyen.

Rosberg közben simán nyert, valószínűleg ez volt élete legunalmasabb versenye, és 24 ponttal ismét elhúzott a bajnokságban. Hamilton már szombaton odaadta neki a győzelmet azzal, hogy ütközött az időmérőn, és még a versenye is elég közepes lett, az ötödik helynél jobbra számított. Az autójából ennyi jött ma ki, illetve ennyit tudott ő maga kihozni: most már nem segíthettek neki a rádión, mit tekerjen és hova, így nem mindig volt a megfelelő beállításon.

It's happened...@LewisHamilton is back in business...
**#F1 #EuropeGP #F1Baku pic.twitter.com/SlQZA6INyi

— MERCEDES AMG F1 (@MercedesAMGF1) June 19, 2016

Az Európa GP végeredménye

1 Nico Rosberg Mercedes 1h32m52.366s
2 Sebastian Vettel Ferrari 16.696s
3 Sergio Perez Force India/Mercedes 25.241s
4 Kimi Raikkonen Ferrari 33.102s
5 Lewis Hamilton Mercedes 56.335s
6 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1m00.886s
7 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m09.229s
8 Max Verstappen Red Bull/Renault 1m10.696s
9 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1m17.708s
10 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m25.375s
11 Jenson Button McLaren/Honda 1m44.817s
12 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 Lap
13 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1 Lap
14 Kevin Magnussen Renault 1 Lap
15 Jolyon Palmer Renault 1 Lap
16 Esteban Gutierrez Haas/Ferrari 1 Lap
17 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1 Lap
18 Rio Haryanto Manor/Mercedes 2 Laps
- Fernando Alonso McLaren/Honda   
- Pascal Wehrlein Manor/Mercedes   
- Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari   
- Daniil Kvyat Toro Rosso/Ferrari   

Rovatok