Index Vakbarát Hírportál

Mindenkit kirúghat a Williams-csapatfőnök, de beszólt Buttonnak is

2016. augusztus 2., kedd 17:40

A Williams sürgeti Jenson Buttont, hogy mielőbb döntsön: akar-e náluk versenyezni jövőre. A pilótapiac a topcsapatoknál beállt, a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull Racing is korán véglegesítette a felállását, mozgás a középmezőnyben várható.

A Williams a kulcs, ami lehet, hogy mindkét versenyzőjét lecseréli, ugyanis habozik érvényesíteni az opcióját Valtteri Bottasra, és Felipe Massával sem hosszabbított még. A brazil már el is ismerte, elképzelhető, hogy F1-hely nélkül marad jövőre. Nem meglepő, hogy nem akarják megtartani őket, 2014-ben remekül szerepeltek ezzel a kettőssel, tavaly visszaestek, idén pedig még ahhoz képest is gyengültek.

A topjelölt Button, illetve a Force Indiánál kiválóan vezető Sergio Perez. Utóbbinak biztos helye van jelenlegi csapatánál 2017-re, de a Hungaroringen is arra utalt, ki tud belőle ugrani, ha olyan ajánlatot kap.

Button helyzete komplikáltabb, a McLaren ugyanis kivárhat, megtartja-e az angolt, vagy beülteti végre tesztpilótáját, Stoffel Vandoorne-t, aki Bahreinben ígéretesen ugrott be a sérült Fernando Alonso helyére. A jelek arra utalnak, hogy Vandoorne-t már nem jegelhetik tovább, ám Button sem akar egyértelműen távozni, mert az utóbbi futamokon a McLaren tűnt a negyedik erőnek a három nagy - Mercedes, RBR, Ferrari - mögött.

Emiatt is szólalt meg Claire Williams csapatfőnök-helyettes, Frank Williams lánya, ráadásul igen határozottan.

Mi irányítjuk a döntésünket a pilótakettősünkről, nem azért ülök itt, hogy Ron Dennisre vagy Jensonra várjak. Nem érdekel, mit csinálnak mások. Nem fogok várni, ez a mentalitás nem illik a mi csapatunkhoz. Nagy sztori lenne (ha Button visszatérne), de neki önmaga miatt, nekünk a csapatunk miatt kell meghoznunk a legjobb döntést

- idézte a Motorsport.com.

Jenson Button 2000-ben a Williamsnél kezdte a karrierjét az F1-ben, 20 évesen, de egy év után lecserélték Juan-Pablo Montoyára. Most a Williamsnél is fejezhetné be.

A kritériumoknak ugyanis megfelel, leginkább az utolsónak azok közül, melyeket Claire Williams állított fel.

Legyen tehetséges a kormánynál, intelligens a mérnökökkel és velünk, illetve, mint független csapat, a gazdasági szempontok is szerepet játszanak a döntésünkben. Nem ültethetünk ismeretlent a kocsiba, nem működne.


Williams dicsérte Perezt is.

Sergio nagyszerűen végzi a dolgát idén, intelligens pilóta, rajta tartjuk a szemünket. Csak futólag ismerem, de sármos és gazdaságilag is erősítést jelentene minden istállónak. Még szép, hogy megfontoljuk, ha megszerezhető.

A mexikóival valóban sok szponzor is érkezne az istállóhoz, ami jelenleg negyedik a bajnokságban.

A csapatfőnöknő szavaiból az vehető ki, hogy legszívesebben azonnal lecserélné Bottast és Massát Buttonra és Perezre.

Rovatok