Index Vakbarát Hírportál

10 másodpercet gondolkodtam, megvegyük-e a Forma-1-et

2016. szeptember 19., hétfő 20:15

A Forma-1 eladása óta az első futam volt a hétvégén, Szingapúrban, és megjelent az új tulajdonos egyik képviselője is, aki az F1 vezetésében kap főszerepet mostantól, Chase Carey. Az amerikai bizniszmen és médiamágus csak egy interjút adott, az F1 weboldalának.

"Mikor először kikérték a véleményem, 10 másodpercet agyaltam, aztán igent mondtam. Érdekesen hangzott, és úgy gondoltam, hozzá tudnék tenni, vannak lehetőségek az üzletben, különlegeset alkothatunk. Gratulálok Bernie-nek, elképesztő bizniszt hozott létre, de szerintem új szintre tudjuk emelni az F1-et. Ezt a lehetőséget találtam érdekesnek, nagyon ígéretesnek tűnik az egész" - mondta a vásárlás okairól.

Az F1 szerinte három részből tevődik össze: az autók és a technológia, a sztárpilóták, a helyszínek az élő eseményekkel alkotnak egy olyan egységet, ami egyedülálló manapság.

Mégpedig azért, mert:

Kevés platform van, ami globális. A futball-vb és az olimpia az, de azok csak négyévente vannak. A Forma-1 egyedi, mert a világon mindenhol ismerik, és minden évben megrendezik 9 hónapon át. Ez a hihetetlen erőssége az, amire lehet építeni.

A vezetést hasonlóképp képzeli el, mint Bernie Ecclestone, de nem ugyanúgy.

"Nem egy bizottság feladata (az irányítás), mert azok bürokratikussá válhatnak, de nem lehet diktatúra sem, még ha itt ahhoz is vannak szokva. Vezetésre, útmutatásra van szükség."

Mivel az új tulaj amerikai, egyértelműen egyik legnagyobb célja az amerikai piacra betörni, ami az F1-nek 60 éve nem megy. Várható, hogy a mostani egy Amerikai GP mellé újabb versenyek jönnek az USA-ban, Carey a nagyvárosokat nevezte meg, Miami, LA, NY szerepel a terveik között.

Emellett Európát sem hanyagolnák el, cél itt "a történelmi futamok megerősítése és további nagyvárosok bekapcsolása a Forma-1-be".

Carey a Fox tévécatorna-hálózatnál és a News Corp médiaóriásnál dolgozott mintegy 30 évet, a módosításokat az élő közvetítésekben és a hétvége eseményeinek tálalásában képzeli el. Most 100 napig csak figyel és jegyzetel - a Szingapúri GP nagyon tetszett neki - , valószínűleg minden idei nagydíjon ott lesz, aztán kezdődik az aktívabb munka.

Többször elmondta, hogy hosszú távra tervez, nem az a fontos, hogy a következő 12 hónapban gyökeresen megváltozzon a Forma-1, de a hosszú időszakot is maximum 2-3 évben képzeli el.

Rovatok