Index Vakbarát Hírportál

Óriási üzletet ajánl az új F1-tulaj a csapatoknak

2017. január 8., vasárnap 17:37

Sokáig bizonytalan volt, hogy ajánl-e részesedést a Forma-1-ből a csapatoknak az új tulajdonos Liberty Media Group, de most úgy tűnik, hogy végül csak beengedik az istállókat. Egészen pontosan 20 százaléknyi részt ajánlanak fel megvételre, részvényenként 22 dolláros, vagyis egy százalékonként 40 millió dolláros áron abból a részből, amit a korábbi többségi tulajdonos CVC Capital Partnerstől szereznek majd meg.

A befektetés persze nem korlátlan, egy csapat egyszerre maximum 5 százalékot vehet. Ezért viszont nem kap szavazati jogot, vagyis az F1-et érintő döntésekbe így nem szólhat bele, a profitból viszont részesülhet.

A dolog, bármennyire is pozitív ötletnek tűnik, inkább csak még nagyobb szakadékot vájhat a nagy és a kisebb csapatok közé, ilyen áron ugyanis szinte biztos, hogy csak a Mercedes, a Ferrari, a Red Bull és a Reanult gondolkodik majd el a részvényvásárláson, a Saubernek, a Force Indiának és a Williamsnek erre nincs kerete. Ha nem vesznek részvényt, akkor a profitból sem kapnak, vagyis hátrányba kerülhetnek a többi csapathoz képest.

A Forma-1 sorsa január közepén dőlhet el, ekkor szavaz a Liberty Media a többségi felvásárlás véglegesítéséről.

Rovatok