Index Vakbarát Hírportál

Miért vitte magával a kormányt Vettel?

2017. október 3., kedd 05:14

Az idei F1 legbizarrabb pillanata volt, amikor Sebastian Vettel és Lance Stroll a leintés után, a tiszteletkörön ütközött össze a Malajziai GP-n. A Ferrari nagyon összetört, lehet, hogy váltót kell benne cserélni öt rajthelyért, az alkatrészeket most vizsgálják Olaszországban.

A kormánnyal biztosan nincs semmi gond, azt ugyanis Vettel a szabályokkal ellentétben visszavitte magával a Ferrari-boxba. Az előírások szerint a kormányt vissza kell tenni a helyére a pályán hagyott autóknál, Vettel kiszállt a kocsiból, ám ezt nem tette meg. Lehetett látni a képeken is, ott volt a kezében, mielőtt felkapaszkodott Pascal Wehrlein Sauberjére, a kolléga ölébe dobta. Az Autosport megkérdezte, miért?

Olyan reflexféle volt. Láttam, hogy Pascal megállt, és nem tudtam visszatenni a kormányt, mert a kormányrúd teljesen elhajlott. Bedobtam az ülésre, aztán úgy reflexből... ugye néha megnyitják a pályát a nézők előtt, és eszembe jutott, hogy ez az egyetlen mozdítható darab. Mivel nem tudtam visszatenni a helyére, gondoltam, magammal viszem, csak hogy biztos helyen legyen. Senki sem akar elveszíteni egy kormányt

- jött a meglepő válasz.

Tehát Vettel attól tartott, hogy egy néző eltulajdonítja a kormányt az autóból. (Amit egyébként a Sky-kommentátor David Croft már élőben bemondott, "hogy le ne nyúlják".)

Még mielőtt nagyon meglepődnénk, félelme nem alaptalan, kormánylopás történt már a Forma-1-ben, nem is messze, a Hungaroringen, az 1991-es Magyar Nagydíj pénteki szabedzésén.

Ricciardo Patrese csúszott ki a Williamsszel, kivette a kormányt, hogy ki tudjon szállni, és mivel nem tudta visszarakni, odaadta az egyik pályabírónak, aki a szalagkorlát túloldalára ledobta a fűbe. Aztán mikor a mentés végén visszament érte, már nem volt ott.

Az ipari kamerák felvették, hogy egy nézőnek tűnő férfi vitte el a kormányt, ami aztán vasárnapra megkerült. Már akkoriban is több tízezer dollárt ért egy Forma-1-es kormány, ez mára több százezerre tehető, az ugyanis a kocsi egyik agya. Irányítórendszer, ami már régesrég nem csak kormányzásra szolgál.

Vettelt egyébként sem a strollos karambolért, sem a kormány elhurcolásáért nem büntették.

Rovatok