Index Vakbarát Hírportál

Hamilton-duplával indult az F1-szezon

2018. március 23., péntek 07:37

A világbajnok Lewis Hamilton nyerte az Ausztrál Nagydíj első két szabadedzését – az elsőt több mint fél másodperccel verte csapattársát, Valtteri Bottast, a másodikon viszont sokkal közelebb volt hozzá Max Verstappen, aki csak 127 ezreddel volt lassabb a Mercedes-pilótánál.

A 2018-as szezon első mért köre a williamses Szergej Szirotkiné volt, de nem sokáig maradt élen az orosz, sorban Kimi Räikkönen, Bottas, majd Daniel Ricciardo és Verstappen ugrottak az élre, hogy aztán fél órával a kezdés után Hamilton átvegye a vezetést, egy egy jó Bottas-körön kívül azt már nem is adta át másnak. A brit fölénye elég nagy volt, Bottasnak bő fél másodpercet adott, és a hatodik Ricciardo már egy másodpercen kívül volt.

A McLaren elég problémás első edzésen volt túl, Fernando Alonso kipufogó-probléma, Stoffel Vandoorne pedig vezetési nehézségek miatt töltött nagyon sok időt a garázsban. Alonso azért így is a nyolcadik helyen zárt a meglepően jól teljesítő Haas, pontosabban Romain Grosjean mögött.

Másodikra is Hamilton

A második szabadedzésre Hamilton tovább gyorsult, a hétvége első 1:24 alatti idejével nyert is, a többiek is gyorsultak azért, így Verstappen csak 127 ezreddel zárt mögötte, megelőzve Bottast.

Amíg az első edzésen öten fértek be 1 másodpercen belül az élen, addig másodikra kicsit sűrűbb lett a mezőny, és még a hetedik Ricciardo is 8 tizeden belül volt – itt kisebb szakadék jött, a nyolcadik Alonso ugyanis majdnem fél másodperccel kapott ki az ausztrál pilótától.

Romain Grosjean viszont másodikra is igazolta, hogy nem véletlen volt a Haas annyira jó a szezon előtti teszteken, és Ricciardo elé beszúrva a hatodik lett.

Mindkét edzésen elég sok volt az apró kicsúszás, a falhoz viszont senki nem volt közel. Lance Stroll viszont nem jutott végig a levezetőkörén, a Williams előbb arra kérte, hogy tegye biztonsági motorprogramba a kocsit, majd a kanadainak meg is kellett állnia a pálya közepén túlmelegedés miatt. Az egyetlen piros zászlót viszont nem kicsúszás okozta, hanem egy kósza kábel a célegyenesben – feltehetőleg az időmérő rendszer egyik eleme lazult meg, és jött föl az aszfaltból, ezt kellett eltávolítani.

Érdekesség, hogy Sebastian Vettel ugyanúgy fél másodperccel kapott ki a második edzésen Lewis Hamiltontól, mint tavaly, akkor a korai Mercedes-dominancia és Hamilton-pole ellenére a német nyerte a futamot a Ferrarival.

Rovatok