Index Vakbarát Hírportál

Ricciardo brutális köridővel nyerte a monacói időmérőt

2018. május 26., szombat 16:05

A harmadik szabadedzésen balesetet szenvedő Max Verstappen nélkül kezdődött a Monacói Nagydíj időmérője – a Red Bull talán meg tudta volna szerelni a holland kocsiját a törés után, de kiderült, hogy váltót is kell cserélni Verstappennél, ez pedig nem fért bele az edzés és az időmérő közti két órába.

A holland bánhatta kora délutáni hibáját, mert a Red Bull tempója egész hétvégén jó volt, mindhárom szabadedzésen dupla sikert arattak, és az időmérő is úgy indult, hogy Daniel Ricciardo magabiztos előnnyel vezetett Sebastian Vettel és Lewis Hamilton előtt.

Ebben nem volt meglepetés, az időmérőre nagyon javuló McLarenek kezdeti formájában viszont igen, már legalábbis a hétvége korábbi idejeit nézve, ugyanis azután, hogy csak a második szabadedzésen fértek be a legjobb tízbe, az időmérő első harmadából ötödik és hetedik helyekkel jutott tovább Stoffel Vandoorne és Fernando Alonso. Továbbjutó helyen volt a Sauberrel a hazai pályán induló, monacói születésű Charles Leclerc is, kiesett viszont a kora délután még jól teljesítő Brandon Hartley a Toro Rossóval.

Ricciardo hátát nézte mindenki

Az ausztrál fölénye a folytatásra is maradt, a második harmad elején már 4 tizedet javított saját, pár órával korábbi pályacsúcsán. A Mercedes elsőre kockáztatott, de nem jött be nekik a terv, hogy esetleg ultralágy gumikkal jussanak be a top 10-be, hiperlágyra váltva viszont simán feljött Lewis Hamilton és Valtteri Bottas is továbbjutó helyre, de a Ferrarikat és Ricciardót nem tudták megelőzni.

Leclerc és Vandoorne jó teljesítménye csak a Q2-be jutásra volt elég, a Q3-ba már nem mentek tovább, ahogy Nico Hülkenberg, Szergej Szirotkin és Romain Grosjean sem.

A Q3-ban Ricciardo brutálisan jó körrel nyitott, először ment 1:11 alá, az 1:10,810 természetesen új pályacsúcs lett. A Red Bull-pilóta mögött 4 tizeddel lemaradva Hamilton jött a Mercedesszel, majd Vettel és Kimi Räikkönen a két Ferrarival – az első mért körök után ezt a hármas csak 5 ezredmásodperc választotta el.

A legvégén Vettel sokat, Hamilton csak minimálisat tudott javítani saját legjobbján, ezzel a német befért a címvédő világbajnok elé, akit két Ferrari fog majd közre a rajtnál. Az ötödik Bottas után már mindenki 1 másodpercre volt a pole-időtől.

Az időmérő utáni miniértékelésen Ricciardo azt mondta, hogy egész hétvégén remek volt a tempójuk, mindent megtett eddig, ami tőle telhet, de a lényeg vasárnap jön, akkor kell befejezni az elkezdett munkát. Lewis Hamilton a Red Bull sebességét méltatta, de elmondta azt is, hogy számítottak rá, hogy az RBR lehet a leggyorsabb Monacóban.

Rovatok