Index Vakbarát Hírportál

A Ferrarié a péntek, ütik a Mercit Belgiumban

2018. augusztus 24., péntek 12:37

Több mint a fél mezőny motorcsere után kezdte a Force India tulajdonos- és névváltási drámája maitt eseménydús felvezetés után kezdődő Belga Nagydíj első szabadedzését. Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Sergio Pérez, Esteban Ocon, Lance Stroll, Szergej Szirotkin, Nico Hülkenberg, Carlos Sainz és Stoffel Vandoorne is új motorokat kaptak, közülük Bottas és Hülkenberg járt a legrosszabbul, a csere miatt mindketten csak a mezőny végéről kezdhetik majd a vasárnapi futamot.

Az új motorok a Ferrarinak hoztak inkább sikert, hiszen Sebastian Vettel nyerte az első szabadedzést, de ami még rosszabb hír a Mercedesnek, az az, hogy még Max Verstappen is megelőzte Lewis Hamiltont. Pedig a Merci még spéci kialakítású hátsó felnikkel is próbálkozott, de a feltehetően a hűtésben segítő barázdás megoldás sem repítette őket az élre.

Az élmezőny világosan elvált a többiektől, amíg az első ötben Vettel, Verstappen, Hamilton, Räiköknen és Bootas 4 tizeden belül voltak, a hatodik leggyorsabb Daniel Ricciardo – aki technikai probléma miatt csak 4 kört teljesített a másfél óra alatt – már 1,2 másodperces hátránnyal jött.

A csütörtök késő este új nevet kapó, ezzel a pontjait elbukó Racing Point Force India két pilótája a hetedik és a kilencedik helyen zárt, Ocon valamivel gyorsabb volt Péreznél.

Pocsékul indult viszont a McLaren hétvégéje Belgiumban, Stoffel Vandoorne az utolsó helyen zárt, a Fernando Alonso helyére beugró Lando Norris a 18. legjobb időt autózta, de csak 88 ezredmásodpercet vert a belgára, de újoncként ez is nagy eredmény a 19 éves angoltól.

A Ferrari sorban a második futamon emlékezik meg tragédiáról az autóján, a Hungaroringen a váratlanul meghalt korábbi Ferrari-elnök Sergio Marchionnét gyászolták, Spában a genovai hídkatasztrófa áldozataira emlékeznek.

Kettőből kettő a Ferrarinak

Az elsőhöz hasonlóan a második szabadedzés is komolyabb esemény nélkül zajlott le, pár kisebb megcsúszása volt a pilótáknak (köztük Sebastian Vettelnek és Lewis Hamiltonnak), de még a sóderágyat sem járta meg senki Spában.

Fernando Alonso visszaült a McLarenbe, miután az első másfél órára átadta a gépet a 19 éves tehetségnek, Lando Norrisnak, de csodát ő sem tudott tenni a kocsival, végig a top 15-ön kívüli helyen maradt.

Az élen Kimi Räikkönen és Lewis Hamilton csatáztak elég sokáig, majd Valtteri Bottas zárkózott fel harmadiknak a páros mögé a többnyire a versenyszimulációra, vagyis hosszabb körözésre használt második edzésen.

Az első edzésen látott szakadék a top 3 csapat mögött péntek délutánra is megmaradt, a hatodik Daniel Ricciardo még 9 tizeden belül volt Räikkönen mögött, a hetedik Sergio Pérez viszont már 1,3 másodpercre jött. Némi meglepetésre befért a top 10-be mindkét Sauber, miközben a Haas-pilóták kimaradtak a legjobb tízből.

Rovatok