Index Vakbarát Hírportál

Pilótát vált a McLaren, az elhunyt elnök tervét vinné végig a Ferrari

2018. szeptember 3., hétfő 13:27

Továbbra is forrong a Forma-1-es pilótapiac, hétfőn két újabb esemény volt, egy harmadikban pedig talán tisztázódnak a körülmények.

A 26 éves belga Vandoorne 2016 tavaszán mutatkozott be az F1-ben, Fernando Alonso helyére ugrott be, majd tavaly már a spanyol állandó csapattársaként bizonyíthatott. Nem sok sikerrel, Alonsót megközelíteni sem tudta, így inkább megváltak tőle.

Alonso helyére már leigazolták Carlos Sainz Jr.-t, a másik megüresedő helyre Esteban Ocon volt a favorit. Állítólag azonnal lecserélték volna Vandoorne-t a kedvéért, de a francia túl magas, és nem fér be az idei McLarenbe.

A jövő évire pedig már nincs esélye, a tesztpilóta Lando Norrisnak adnak lehetőséget. Ő brit, csak 19 éves lesz novemberben, és idén kezdett az F2-es bajnokságban. Nagy tehetségnek tartják, többször tesztelt már a McLarennek, például a Hungaroringen, tavaly és idén is, illetve ő vezetett a legutóbbi két első szabadedzésen, Belgiumban és Olaszországban.

Már az Autosport.com is arról ír, Charles Leclerc a legesélyesebb Sebastian Vettel mellé 2019-re a Ferrarihoz. Hétvégén a német sajtó hozta a sztorit, hogy a monacói tehetséggel már le is szerződtek, de ez még nem biztos. Ami biztos, hogy John Elkann, az új Ferrari-elnök beszélt vele Monzában, bár Leclerc szerint ez csak informális bemutatkozás volt.

Elkann nagy tisztelője volt a júniusban elhunyt Marchionnénak, tudott a tervéről, miszerint jövőre Leclercet tervezi Kimi Räikkönen helyére, és ezt készül végigvinni. De azt is mondta, nem akar érdemben beleszólni a csapatfőnök Maurizio Arrivabene munkájába.

Állítólag Danyiil Kvjat az esélyes az egyik köcsijukba 2019-re. Az oroszt egy éve tették ki, azóta a Ferrarinál dolgozott szimulátorpilótaként. Az STR-ből Pierre Gaslyt felviszi a Red Bull jövőre, Brendon Hartley helye ingatag, így szinte biztosan két új emberrel kezdik a következő idényt. Kvjatnak nagyon jók az esélyei, pláne hogy a Ferrarinál talán érdekes dolgokba is belelátott, amit a Toro Rossónál - és a Red Bullnál - hasznosíthatnának.

Rovatok