Index Vakbarát Hírportál

Vettel megint túl bátor volt, már 67 pont Hamilton előnye

2018. október 7., vasárnap 09:52

Sebastian Vettel Olaszország után Japánban is nagyot bátor volt, míg Lewis Hamilton nagyon simán nyerte meg a Japán Nagydíjat, így a brit előnye már 67 pont a némettel szemben. Valtteri Bottas a második, Max Verstappen a harmadik, de még a 15. helyről rajtoló Daniel Ricciardo is megelőzte a Ferrarikat.


Már a szombati, esős időmérő után komoly hátrányba került Vettel és a Ferrari: a német csak a 9. helyre kvalifikálta magát (Esteban Ocon háromhelyes büntetése miatt végül a 8. helyről indult), míg Hamilton könnyedén megszerezte a pole-pozíciót Bottas és Max Verstappen előtt. Ráadásul a Ferrari a puhább keveréken volt kénytelen rajtolni, így Vettel csak egy jó rajtban és gyors felzárkózásban bízhatott a gyorsabb gumikon. 

Hamilton jól kapta el a rajtot, ahogy a top4-ből mindenki többé-kevésbé, így az első kanyarok után Hamilton, Bottas, Verstappen, Räikkönen volt a sorrend. Vettel nyolcadik helyről indulva rögtön hatodik lett, majd Grosjeant és a ferraris csapattársát is sikerült megelőznie.

Räikkönen Verstappennel csatázott: a holland elfékezte magát, elhagyta a pályát, majd a finnt leszorítva szabálytalanul tért vissza. Vettel így könnyen megelőzte a másik Ferrarit, majd támadhatta az eset miatt 5 másodperces büntetést kapó hollandot.

Eközben a pályán volt néhány kisebb-nagyobb koccanás, többek között Charles Leclerc találta telibe hátulról a szabálytalanul védekező Magnussent. Bár mindkét pilóta folytatni tudta a versenyt, annyi törmelék került a pályára, hogy a negyedik körben be kellett küldeni a Safety Cart

A biztonsági autó három körig volt a pályán. Az újraindítás gond nélkül megtörtént (bár Ericssonnak sikerült hátulról eltalálnia Leclercet): Hamilton vezetett, utána Bottas, Verstappen és Vettel volt a sorrend. 

a négyszeres német világbajnok azonban, ahogy olaszországban, úgy most is türelmetlen volt és talán túlságosan is bátran próbált meg előzni.

A bevetődés nem sikerült, Verstappen agresszíven (de a versenybírók szerint szabályosan) védekezett, és pont ahogy Monzában, úgy most Szuzukában is Vettel pördült meg – a nyolcadik kör végére az utolsó helyre került.

Ezek után érdemi változás az élmezőnyben nem sok történt. Hamilton magabiztosan vezetett, Bottas könnyedén tartotta maga mögött Verstappent, Räikkönen pedig még a Red Bullnál is lassabb volt. A Ferrari ugyan megpróbálkozott egy elévágással, hogy legalább a dobogó meglegyen, azonban a forgalom és a Red Bull gyors reagálása miatt igazából esélyük sem volt az olaszoknak.

Olyannyira nem, hogy a kerékcserék után 15. helyről rajtoló Daniel Ricciardo is megelőzte a finnt.

Eközben Vettel is zárkózott, a 33. körben már a hetedik volt, két körrel később pedig a hatodik, de közel egyperces lemaradással. A hátralévő 20 körben ugyanakkor sem Hamiltonnal, sem mással nem történt semmi, nem jött sem az eső, sem a biztonsági autó, így a németnek esélye sem volt előrébb lépni.

Verseny így leginkább a középmezőnyben volt, a Haas, a hazai futamát teljesítő Toro Rosso Honda és a Force India szórakoztatta a közönséget. Az utolsó pár körre még Verstappen ugyan megérkezett Bottasra, de támadni már nem tudta, így kénytelen volt beérni a harmadik hellyel.

Hamilton magabiztosan, hiba nélkül nyerte meg a japán nagydíjat, 17 ponttal növelve a már meglévő 50 pontos előnyét. A ferrarinak a red bull is kihívást jelentett, Így a brit akár már a következő futamon világbajnok lehet.

Így áll a világbajnoki összetett négy futammal a szezon vége előtt:

  1. Lewis Hamilton – 331 pont
  2. Sebastian Vettel – 264
  3. Valtteri Bottas – 207
  4. Kimi Räikkönen – 196
  5. Max Verstappen – 173
  6. Daniel Ricciardo – 146
  7. Nico Hülkenberg – 53
  8. Kevin Magnussen – 53
  9. Sergio Pérez – 53
  10. Fernando Alonso – 50
  11. Esteban Ocon – 49
  12. Carlos Sainz – 39
  13. Romain Grosjean – 31
  14. Pierre Gasly – 28
  15. Charles Leclerc – 20
  16. Stoffel Vandoorne – 9
  17. Marcus Ericsson – 6
  18. Lance Stroll – 6
  19. Brendon Hartley – 2
  20. Szergej Szirotkin – 1

(Borítókép: Lewis Hamilton győzelme után - Fotó: Issei Kato / Reuters) 

Rovatok