Index Vakbarát Hírportál

Verstappen másik valóságban járt a Japán GP-n

2018. október 8., hétfő 11:54

Ötmásodperces büntetést kapott a vasárnapi Japán GP-n Max Verstappen, mert amikor nem tudott befordulni a sikánba, a pályára visszatérve leszorította Kimi Räikkönen Ferrariját. Később a másik Ferrarival, Vettelével is ütközött, a német ki is pördült, a holland csak lesodródott a pályáról. Emiatt nem büntettek senkit, versenybalesetnek minősítették.

A räikkönenes eset egyértelműen Verstappen hibája, a vettelesnél is mázlija volt, hogy megúszta a büntetést, a felügyelők meglehetősen elnézőek voltak vele.

Na de nem Verstappen szerint, aki mindkét eset miatt a ferrarisokat okolta.

Egyáltalán nem értek egyet (a büntetéssel). Blokkoltak a kerekek, simán levághattam volna a sikánt, de mindent megtettem, hogy pályán maradjak. Ő a külső ívet választotta, miközben megvárhatta volna, hogy kicsússzak oldalra. Vagyis nem is értem, miért büntettek meg

- reagált a räikkönenes koccanásra.

Nézzük is meg ezek után, hogy mi történt:

Charlie Whiting versenyigazgató véleménye nem épp hasonló Verstappenéhez.

"Meglehetősen egyértelmű büntetés volt, Max lement a pályáról, és nem biztonságosan jött vissza. Biztonságosan kell visszatérni, ez az elvárás, de ott volt Kimi, akit leszorított" - mondta az FIA-képviselő.

Verstappen Vettelt is kiosztotta.

Abban a kanyarban nem lehet előzni. Még helyet is hagytam neki, de belement a kocsimba. Hasonló eset volt, mint Kínában. Nem pördültünk ki, de belement az autóm oldalába. Lehetett volna óvatosabb.

Nézzük meg ezt is:

Majd nézzük meg, mi történt áprilisban Kínában, amikor Verstappent büntették:

"Kínában a hajtűben belülről berobbant, és majdnem felnyársalta Sebet. Nem hinném, hogy volt bármi hasonlóság a két eset között" - szólt Whiting álláspontja.

Fentebb írtam, hogy elnézőek voltak Verstappennel, nézzük csak meg ugyanis, hogy mennyire volt egymás mellett a két kocsi. Vettel belső kamerájából látszik, hogy az első kerekeik is összeértek, azaz úgy háromnegyednyire, sőt inkább négyötödnyire volt a Ferrari a Red Bull mellett, vagyis helyet kellett volna neki hagyni. A holland ezzel szemben ráhúzta a kormányt. Vakszerencse, hogy ő nem forgott meg.

Vettel a pördülés miatt csak hatodik lett, ezzel végképp elment neki a világbajnokság (bár matematikai esélye még van), egész visszafogottan beszélt, és rávilágított Verstappen hibájára.

"Ott volt a rés, de amint meglátott, védekezett. Enyém volt a belső ív. Amint meglátja, hogy valaki közel van vagy mellette van, megpróbál odanyomulni, amikor már egyáltalán nem kellene nyomulni."

Rovatok