Index Vakbarát Hírportál

Newey és Coulthard nőknek indít formaautó-bajnokságot

2018. október 10., szerda 11:55

2019 tavaszán indul a W Series, a formaautó-bajnokság, amiben kizárólag nők vehetnek részt. A kezdeményezést olyan Forma-1-es személyiségek támogatták, mint Adrian Newey és David Coulthard.

Lehetnek a nők olyan jók, mint Lewis Hamilton? Nem tudom. De azt tudom, hogy borzasztóan sok olyan férfi versenyez a Forma-1-ben, aki nem olyan jó, mint Lewis 

– idézi Coulthardot a BBC.

Legutóbb 1976-ban versenyzett nő a sorozatban: Lella Lombardi 17 futamon vett részt, 12-n el is indult, és fél pontot szerzett. Pilótanő 1992-ben fordult meg legutóbb az F1-ben, Giovanna Amati 1992-ben az első három futamra megpróbált kvalifikálni egy Brabhammel, de nem sikerült neki, és távozott is.

A projekt támogatói szerint a W Series lehetőséget biztosítana a nőknek, hogy megmutassák a tehetségüket, amire az F1-es csapatok is felfigyelhetnek.

A tervek szerint a sorozatnak 18-20 tagja lesz, mindenki ugyanolyan autóval fog versenyezni, a futamokat pedig Európában rendezik. A pilóták előválogatón kerülhetnek be a szériába: meg kell mutatniuk vezetői és mérnöki kvalitásaikat, illetve át kell menniük egy fizikai felmérőn is.

a nevezés ingyenes, a világbajnok 500 ezer dollárt vihet haza, de a szezon végén valamennyi pilótát megjutalmazzák.

A kiválasztott 18-20 nő a selejtező után kap egy alapos vezetéstechnikai, szimulátoros, erőnléti és mérnöki képzést, a felkészítésükben pedig a már említett Coulthard és Newey is részt vesz majd.

Rovatok