Index Vakbarát Hírportál

Vettel 3 rajthelyes büntetést kapott az Amerikai GP-re

2018. október 19., péntek 22:43

Még egy lépéssel közelebb került ötödik világbajnoki címéhez Lewis Hamilton, ugyanis legnagyobb 2018-as riválisa, Sebastian Vettel újabb nagy hibát vétett. A német pilóta három rajthelyes büntetést kapott az Amerikai Nagydíjra, miután az első szabadedzésen nem lassított le eléggé a piros zászló alatt.

Vettelt a két szabadedzés között idézték a versenybírókhoz a vétség miatt – már ekkor lehetett sejteni, hogy mi lesz a büntetés, hiszen a piros zászló melletti gyorshajtás az egész szezonban három helyet ért, ennyit kapott érte Daniel Ricciardo az idénynyitó Ausztrál Nagydíj második edzésén, és ennyit kapott Esteban Ocon is a hasonló szuzukai hibájáért a harmadik edzésen.

A Ferrari német pilótája alig 5 percet töltött a stewardoknál, akik az ítélet kihirdetésével megvárták a második, nem túl eseménydús edzést is, szinte azonnal annak leintése után közölték a büntetés tényét.

Még a büntetés hivatalos kihirdetése előtt reagált is a visszasorolásra Vettel a Sky Sportsnak: azt mondta, hogy a versenybírók külön kiemelték, hogy az adatok alapján 27,7 másodperc alatt lassult le a kellő tempóra. A német azzal védekezett, hogy időbe telt, mire körülnézett, hogy felmérje, hol és milyen veszély leselkedhet rá, de úgy érezte, elég gyorsan lassított. Ráadásul először alkalmazták a szabályt esős körülmények között, amikor sokkal lassabb tempót kell autózni, hogy megfeleljen az előírásoknak. Vettel szerint 40-50 km/h-ra kell lefékeznie, hogy hozza a jó átlagot, de ha jön mögötte valaki, akkor ilyen hirtelen fékezéssel összeütközhetnek.

A piros zászlós megszakítás pont Vettel 2019-es, leendő csapattársa, Charles Leclerc okozta a pályára felvitt sóderrel.

Vettelnek eddig is bravúr kellett volna ahhoz, hogy valahogy megnehezítse a vb-címért hajtó Hamilton dolgát, innen viszont még nehezebb dolga lesz.

Rovatok