Index Vakbarát Hírportál

Hamilton 7. helyért megy Mexikóba

2018. október 25., csütörtök 11:35

2017-hez hasonlóan idén is Mexikóvárosban szerezheti meg a Forma-1-es világbajnoki címet Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája.

A címvédő sorozatban második, összesen ötödik világbajnokságára készülhet nagyon nyugodtan, előnye ugyanis 70 pont egyetlen riválisával, a hozzá hasonlóan négyszeres vb-győztes Sebastian Vettellel, szemben.

A 33 éves Hamilton két versennyel a szezon vége előtt megnyeri a vb-t, ha az első hét hely valamelyikén zárja a futamot, vagy ha Vettelnek nem sikerül győznie.

A Ferrari-pilótának ráadásul nehezíti a helyzetét, hogy ezen a pályán a Mercedes mellett a Red Bull is kitűnően szerepel, tavaly Max Verstappen. A mexikói versenypálya ugyanis 2250 méterrel van a tengerszint felett, így a levegő ritkább, ez pedig csökkenti a motorok ereje közötti különbséget.

"Tavaly is ez segített nekünk, és remélem, hogy idén hasonló teljesítményre leszünk itt képesek" - jelentette ki Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke, hozzátéve, hogy valójában számukra ez a helyszín jelenti az utolsó lehetőséget egy futamgyőzelemre, mert aztán Brazíliában és Abu-Dzabiban már nem lesznek ennyire versenyképesek a motorerő miatt.

Hamiltonnak tavaly egy kilencedik hely is elég volt Mexikóban a negyedik vb-címhez.

"A csapat minden részletre kiterjedő elemzést készít az austini versenyünkről, amelynek a segítségével még erősebbek leszünk a hétvégén. A cél az volt, hogy az utolsó négy futamot is megnyerjük, erre készültem, és bár az Egyesült Államokban ez nem jött össze, a hátralévő három helyszínen ugyanebben a felfogásban állunk rajthoz" - mondta Hamilton, aki múlt vasárnap csak harmadikként ért célba az Amerikai GP-n, amelyen Vettel negyedik lett, és amelyet a másik Ferrarival a 39 éves finn Kimi Räikkönen nyert meg.

Hamilton világbajnoki címét akár csapattársa, Valtteri Bottas is bebiztosíthatja, ha ugyanis a finn pilóta, vagy bárki más nyeri a Mexikói GP-t, akkor Hamilton a saját helyezésétől függetlenül vb-győztes.

Ráadásul a Mercedesnek a konstruktőri vb-címre is figyelnie kell, miután Austinban a Ferrari valamelyest faragott a hátrányán. A stuttgarti istálló sorozatban ötödször lehet első a csapatok között, de jelenlegi, 66 pontos előnyét kell jelentősen feljebb tornáznia, mert az utolsó két nagydíjon még 86 pont szerezhető.

Ha Hamilton ötödször is vb-győztes lesz, akkor az örökranglistán beéri az argentin Juan-Manuel Fangiót, aki az F1 1951 és 1957 között nyert ötször vb-t. A csúcsot Michael Schumacher tartja, aki az 1994-es és 1995-ös sikere után 2000 és 2004 között sorozatban ötször győzött, így összesen hét világbajnoki címet gyűjtött.

A Mexikói Nagydíj időmérő edzését szombaton - magyar idő szerint - 20 órakor rendezik, míg a 71 körös futam vasárnap 20.10-kor rajtol el. (MTI/Index)

Rovatok