Index Vakbarát Hírportál

Sisakkáosz jöhet az F1-tesztre

2019. február 13., szerda 10:35

Négy F1-pilóta a 2019-re előírt, a korábbiaknál sokkal biztonságosabb sisak nélkül kezdi meg a barcelonai kollektív tesztet, miután az Arai sisakgyártó még nem ment át az FIA rendkívül alapos tesztprocedúráján. A négy érintett pilóta ráadásul nem akárki, Sebastian Vettel, Max Verstappen, Pierre Gasly és Daniel Ricciardo, legalábbis ők voltak tavaly szerződésben az Araijal.

A 2018 nyarán bemutatott, akár 275 G-erős becsapódást és 790 Celsius fokos hőmérsékletet is kibíró, ugyanakkor kisebb látóterű sisakot a négy nagy F1-sisakbeszállító, a Stilo, a Bell Racing, a Schuberth és az Arai közösen fejlesztette ki az FIA-val, a japán gyártó viszont nem kapja meg időben a használati engedélyt az új típusra, ugyanis még nem estek át minden vizsgálaton.

Az Autosport úgy tudja, hogy az Arai várakozásai szerint a március 17-i idénynyitó Ausztrál Nagydíjon már gond nélkül használhatja a négy pilóta a sisakjukat.

Ráadásul Vettelék mellett több más versenyző is gondban lehet, a négy sisakgyártóból ugyanis csak a tavaly bemutatott prototípust készítő Stilo tudta összes méretben homologizáltatni a sisakjait, a Schuberth (Nico Hülkenberg, Carlos Sainz, Sergio Pérez és Danyiil Kvjat használ ilyen sisakot), egyelőre csak közepes méretben homologizáltatta termékeit. Míg a Bell 56+ méretig esett át a homologizáción, a skála vége viszont a 61+, tehát lehet olyan pilóta, aki normál esetben nagyobbat használna. Bellt visel egyébként Kimi Räikkönen, Charles Leclerc, Kevin Magnussen, Lewis Hamilton, Romain Grosjean, és az F2-ben, illetve korábbi teszteken ilyen volt Alex Albon, George Russell, Lando Norris, Antonio Giovinazzi és Robert Kubica fején is.

Stilót csak Valtteri Bottas és Lance Stroll használ, ők vannak egyedül teljes biztonságban.

Azt egyelőre nem tudni, hogy akinek a szerződött partner nem tud 2019-es engedéllyel bíró sisakot adni, mit kell tennie: használhat-e 2018-as sisakot, vagy egy másik gyártó 2019-es sisakját kell felvennie ideiglenesen, vagy a még engedély nélküli 2019-es, új modellt viselhetik majd.

A barcelonai kollektív teszt február 18-án, hétfőn kezdődik.

Rovatok