Index Vakbarát Hírportál

Hamiltont sokkolta, hogy ilyen gyorsak

2019. március 16., szombat 10:32

Valóságos sokként érte Lewis Hamiltont, hogy 7 tizedmásodperccel verte a Ferrariban ülő Sebastian Vettelt az Ausztrál Nagydíj időmérőjén, de nem csak ő lepődött meg a Mercedes tempóján, csapattársa, Valtteri Bottas is teljesen odavolt a kocsi sebességén.

Hamilton pályacsúcsot döntött, de így is csak egy tizeddel előzte meg saját csapattársát, ami jól mutatja, hogy a Mercedes, legalábbis az időmérő alapján, eléggé kiemelkedik a mezőnyből, holott erre senki nem gondolt a hétvége előtt a csapatnál, árulta el Bottas.

Abban Hamilton is egyetértett vele, hogy lényegében a semmiből jött ez a teljesítmény, a két pilóta legalábbis nem látta előzetesen jelét annak, hogy ennyire gyorsak lehetnek. Sőt, Hamilton úgy érezte, hogy kezd összeállni a kocsi alatta, azért arra számított, hogy hátrányban lesznek majd a Ferrarihoz képest. „Nem módosítottunk a kocsin, csak jobban megértettük azt” – foglalta össze röviden, hogy mi hozhatta a változást. Egyébként már csütörtökön is arról beszélt, hogy nem készültek komoly fejlesztésekkel Melbourne-be, inkább azzal ismerkedtek jobban, amijük addig is volt.

Még őket is meglephette

A harmadik rajthelyet megszerző Sebastian Vettel azt mondta az időmérő után, hogy több kell a Ferraritól, ha versenyben akarnak lenni.

„Természetesen meg vagyok lepve, ahogy mindenki más is. Talán még őket is meglepte, hogy milyen gyorsak voltak” – mondta a Mercedes pénteki és szombati teljesítményéről, hozzátéve, hogy amíg pénteken inkább szenvedett a Ferrari, addig a szombat sokkal jobb volt ilyen szempontból, mégsem látszott érdemi javulás a Mercedeshez képest. Ennek ellenére várja a  versenyt, ami nem is csoda, hiszen 2018-ban is 7 tizeddel kapott ki az időmérőn, de a Ferrari jobb versenytempójának köszönhetően végül ő nyerte az idény első futamát, van tehát remény, ehhez viszont keményen kell dolgozniuk, mert egyáltalán nem érezte annyira jónak az autót Ausztráliában, mint a szezon előtti teszteken.

Az időmérő csalódását a Red Bullal csak a 17. rajthelyet megszerző Pierre Gasly okozta, ám mint kiderült, nem saját hibájából indul ennyire hátulról: a csapat rontotta el a stratégiát, amiért a nevükben is elnézést kért a Red Bull-tanácsadó Helmut Marko. A hiba egyszerű volt: elszámolták magukat, és azt, hogy mekkora javulást eredményez a második, friss gumin futott kör az időmérő első harmadában, ezért azt hitték, Gasly az 1:23,020-s körével még ott lehet a Q2-ben, de végül fél másodperccel elszámolták magukat.

Gasly ugyan ment egy második mért kört is, de nem tudott annyit javulni, mint a továbbjutó Max Verstappen, aki végül a negyedik rajthelyet szerezte meg.

Rovatok