Index Vakbarát Hírportál

Hamiltoné az ausztrál pole, 7 tizeddel verte Vettelt

2019. március 16., szombat 08:03

A két pénteki után a szombati edzést is megnyerte Lewis Hamilton a 2019-es Ausztrál Nagydíjon, igaz, szombat (helyi idő szerint) délutáni előnye 3 tizedmásodperc alá csökkent Sebastian Vettellel szemben az időmérő előtt. Vettel mögött új csapattársa, Charles Leclerc zárt a harmadik helyen, majd a két Haas jött a 4-5. helyeken némi meglepetésre. Ezeken kívül Robert Kubica kisebb koccanása, a mclarenes Lando Norris 5 ezer eurós büntetést érő, a boxutcából való nem biztonságis kiengedése, illetve Valtteri Bottas elég sok apró hibája volt említhető a harmadik edzésről.

Az időmérő első harmadában 26 ezreddel, de megtört a Mercedes és Hamilton dominanciája, Leclercnek kellett odatennie magát, hogy továbbjusson a második harmadba, és ezt a Q1 legjobb körével tette meg. Óriási meglepetésre kiesett viszont már az első harmadban a Red Bull-pilóta Pierre Gasly, rajta kívül még Lance Stroll, Carlos Sainz és a két Williams nem jutott még tovább.

A Q2-ben aztán már nem hagyott kétséget valós tempója felől a Mercedes, Bottas 1:21,241-gyel kezdett, amire csóválta is a fejét a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto. És utána is csóválhatta, a Q2 legvégén Hamilton 1:21,014-es idejével új pályacsúcsot döntött, a Ferrari pedig elég messze volt. A második harmadban a két Renault a két Toro Rosso és az alfás Antonio Giovinazzi estek ki.

A meglepetéseknek ezzel nem volt vége, Bottas óriási pályacsúccsal, Hamiltont 4,5 tizeddel előzve az élen kezdte a Q3-at, a két Mercedes mögött a két Ferrari jött, majd Max Verstappen a Red Bullal.

A 12 perces szakaszba mindenkinek két mért kör fért bele, ezt a címvédő Hamilton ki is használta, és rettenetesen a határon autózva visszaelőzte finn csapattársát, 1:20,486-ra javítva a pályacsúcsot. Hamilton sorban hatodik pole pozícióját szerezte Ausztráliában, összesen pedig a nyolcadikat. Vettel 7 tizedes hátránnyal zárt Hamilton mögött, ezzel a harmadik helyről indulhat, a negyedik helyre nagy hajrával a Red Bull-os Verstappen jött be, megelőzve Leclercet.

Érdemes kiemelni a Forma-2-ből érkező McLaren-újonc Lando Norrist, aki első F1-futamán a nyolcadik helyre kvalifikált. Egyébként mindhárom újonc (Norris mellett George Russell és Alex Albon) megelőzte az időmérőn rutinosabb csapattársát.

2018-ban a Mercedestől hasonló dominanciát láttunk az edzéseken és az időmérőn, akkor is 7 tizeddel nyertek a Ferrari előtt, a futamot viszont a Ferrari nyerte, úgyhogy maradhat izgalom a vasárnap magyar idő szerint hajnali 6.10-kor rajtoló futamra is.

Rovatok