Index Vakbarát Hírportál

Káoszba fulladt az 1. edzés a bakui F1-GP-n

2019. április 26., péntek 11:45

28 perc után lefújták az első szabadedzést az Azerbajdzsáni Nagydíjon péntek délelőtt.

Nagyjából negyedórával korábban a williamses George Russell ugyanis áthajtott egy csatornafedélen, ami felcsapódott a kocsija alatt, és teljesen szétroncsolta az autó alját.

A pilótának nem lett baja, pár kanyarral arrébb leállította sérült kocsiját. A tréninget félbeszakították, a helyszínre kiment az FIA ellenőre és pár munkás is, megszemlélni a teendőket.

Közben a Williamset trailerre tették, elindultak vele a depó felé, csakhogy az egyik pálya fölötti hídba beleakadt az autómentő daruja. Eljutott a teherautó a boxokig, ám a daru hidraulikája tönkrement, folyadék csöpögött a Williamsre, amit így leemelni sem tudtak.

A csapattagok és a pilóták hitetlenkedve nézték a történéseket, végül a kocsit valahogy sikerült leemelni, de a körözés nem kezdődhetett újra, sőt az edzést végleg lefújták több mint egy órával a vége előtt: valószínűleg egyetlen csatornafedél sincs rendesen rögzítve, azaz lehegesztve a bakui városi pályán, így az F1-autóknak veszélyes, nem mehetnek rajta.

A második szabadedzés délután 3-ra van kiírva, addigra kell megoldaniuk a problémát a szervezőknek. Azt még nem tudni, hogy az elvesztett több mint 60 percet esetleg bepótolják-e.

A visszajátszásokból később feltűnt, hogy Russell előtt Charles Leclerc Ferrarija ráment ugyanerre a fedélre, és elmozdította. Az eset egyébként nem különleges, pár éve Monacóban is csapódtak fel csatornafedelek, szerencsére akkor sem sérült meg senki, de ott is hegeszteni kellett.

Rovatok