Index Vakbarát Hírportál

Betiltottak minden sanghaji sporteseményt a koronavírus miatt, veszélyben a Kínai Nagydíj

2020. február 5., szerda 16:14

A sanghaji sporthivatal a koronavírus miatt betiltatott minden sporteseményt a közeljövőben, így veszélybe került az április közepére tervezett Forma-1-es Kínai Nagydíj is, aminek elhalasztásáról vagy törléséről szerdán szavaznak az F1 képviselői és csapatai, írja a BBC.

A sanghaji hivatal közleményében arra kért minden sportszervezetet, hogy a koronavírus megállításáig halasszanak el vagy töröljenek minden sporteseményt, illetve dolgozzanak ki a vírus terjedésének megfékezésére vonatkozó tervet és higiéniás rendszereket.

A BBC kereste, de nem érte el a Forma-1 képviselőit, ugyanakkor valószínű, hogy vagy törlik, vagy minimum halasztják az eredetileg április 19-re, Sanghajba tervezett Kínai Nagydíjat – erről a kérdésről épp szerdán szavaz az F1 stratégiai csoportja.

A sanghaji a negyedik GP-hétvége lett volna a versenynaptárban, e nélkül 22 helyett 21 futam lesz ebben az évben. A 22 rekord lett volna, korábban ennyit még nem rendeztek egy szezonban.

A koronavírus egy kínai tartományból indult, ahol folyamatosan szedi áldozatait, és már elkezdett terjedni világszerte. A márciusi kínai Forma-E-futamot már korábban törölte az FIA, a Nemzetközi Autós Szövetség, de több más sportesemény is hasonló sorsra jutott.

Sanghaj szeretett volna cserélni Szocsival, amely szeptember 27-én rendezi az Orosz Nagydíjat, de az oroszok hallani sem akartak erről.

Kína kiesése azt jelenti, hogy egy hónapos lyuk alakul ki az F1-naptárban: április 5., a Vietnámi GP után csak május 3-án jön a következő nagydíj, a hollandiai Zandvoortban. Vietnámban most lesz először verseny, Zandvoortba 35 év után tér vissza a Forma-1, amely 1985-ben járt ott legutóbb – már ha megtartják a vietnámi futamot, ugyanis az ottani szervezők is aggódva figyelik a koronavírus körüli fejleményeket.

Már a tokiói olimpia szervezői is aggódnak

A 2020-as tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője, Muto Tosiro szerdán arról beszélt, hogy aggódva figyelik a koronavírus terjedését, amit a legfrissebb adatok szerint már több mint 24 ezren kaptak el Kínában, sőt, a járvány a Japán határt is elérte egy karantén alá helyezett óceánjáró hajónak köszönhetően.

A japán szervezők a kormánnyal együtt azon dolgoznak, hogy a járvány a lehető legkisebb hatást jelentse a július 24-én kezdődő olimpiára, ahol több mint 11 ezer sportoló lesz majd hetekre összezárva az olimpiai faluban.

Az olimpiáig hátralevő hónapok alatt a Nemzetközi Olimpiai Szövetség folyamatos kapcsolatban lesz a WHO-val, hogy ha szükséges, megtegyék a kellő lépéseket.

Rovatok