Index Vakbarát Hírportál

Új gyártók érkezhetnek a Formula–1-be

2021. október 31., vasárnap 15:38

A 2022-es F1-es szezonban a Mercedes, a Ferrari és a Renault lesz jelen motorgyártóként a száguldó cirkuszban, sajtóhírek szerint viszont heteken belül bejelenthetik, hogy újabb gyártók érkezhetnek a sorozatba, méghozzá a Porsche és az Audi tervezi a beszállást.

Ha hinni lehet a meg nem erősített információknak, a két márkát birtokló Volkswagen vezetősége november elején dönt majd az esetleges beszállásról. A csapatok minél előbb tisztázni szeretnék a 2026-os szezontól életbe lépő, erőforrásokkal kapcsolatos szabályokat, hiszen a Formula–1-hez való csatlakozást fontolgató gyártóknak is fontos, milyen kritériumok szerint kellene majd megépíteni a motorokat.

Az F1 Insider cikke szerint az Audi és a Porsche 2026-ban érkezhet majd meg az F1 világába, előbbi a McLarennel, utóbbi pedig a Red Bull-lal állhat majd össze. Az osztrák istállónak jelenleg a Honda szállítja a motorokat, a 2022-es szezontól azonban megszűnik az együttműködés, a Red Bullnál pedig úgy döntöttek, létrehozzák a saját motorfejlesztési részlegüket.

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója korábban úgy fogalmazott, hogy bár szeretnének függetlenek maradni, ha egy gyártóban felmerülne az együttműködés gondolata, nem lenne ellenükre a partnerség.

 A VW vezetősége novemberben ül össze a wolfsburgi központban, ott döntenek majd arról, hogy a két márka beszálljon-e a Formula–1-be.

(Borítókép: Jared C. Tilton / Getty Images Hungary)

Rovatok