Index Vakbarát Hírportál

Hamilton nem kertelt, elmondta, mit gondol Szaúd-Arábiáról

2022. március 25., péntek 16:25

Péntek kora délután a szabadedzésekkel kezdetét vette a Formula–1 2022-es idényének második versenyhétvégéje, a helyszín ezúttal Szaúd-Arábia, Dzsidda.

Az edzések kezdete előtti szokásos sajtóeseményen a Mercedes hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton az esélylatolgatás helyett az országban uralkodó borzasztó helyzetre hívta fel a figyelmet az emberi jogokat illetően. 

A 37 éves brit versenyző elmondta: mihamarabbi változásokat sürget Szaúd-Arábia emberi jogi kérdéseiben, miután a közelmúltban volt olyan nap az arab országban, amikor 24 óra alatt 81 kivégzést hajtottak végre. 

Nem közvetlenül a mi döntésünk, hogy ebben az országban kell versenyeznünk. Ennek ellenére kötelességünknek érezzük, hogy felszólaljunk a jelenleg uralkodó elfogadhatatlan helyzet ellen

– idézi Hamiltont a SkySports.

Mint ismert, Szaúd-Arábiában hosszú évek óta példátlan helyzet uralkodik az emberi jogok megsértését illetően.

Az ország vezetése teljesen ellehetetleníti a szólásszabadságot, a demonstrációk bűncselekményeknek minősülnek, résztvevőiket azonnal bebörtönözik.

Fogva tartásuk alatt pedig nem riadnak vissza az ítélet-végrehajtók a különösen kegyetlen kínzási módszerektől sem. 

Továbbá Szaúd-Arábia a világ élmezőnyébe tartozik a kivégzések számát tekintve, amelyek közül több ítélet-végrehajtás nyilvános formában zajlik. 

Lewis Hamilton a tavalyi, első Szaúdi Nagydíjon is hangoztatta, nem érzi jól magát az országban a botrányos társadalmi problémák miatt. A pénteki sajtótájékoztatón hozzátette: véleménye szerint egyedül nem tud változtatni a jelenlegi helyzeten, viszont ha lehetősége lenne rá, nyitott lenne arra is, hogy személyesen találkozzon az ország vezetőivel, és felszólaljon előttük. 

2022-t írunk. Ez a helyzet nem normális. Nincs olyan, hogy ezen ne tudnánk változtatni

– mondta Hamilton.

A Formula–1 vezetőségét rendkívül sok bírálat érte, amikor hosszú távú szerződést írt alá az arab országgal a jövőbeli Szaúdi Nagydíjak megrendezését illetően. 

Az F1-es Szaúdi Nagydíj pénteken vette kezdetét, és vasárnap este a futammal zárul.

(Borítókép: MTI)

Rovatok