Index Vakbarát Hírportál

Óriási szenzáció: Magnussen nyerte a hektikus brazil időmérőt

2022. november 11., péntek 21:39

Kevin Magnussen élete első pole-ját szerezte a Formula–1-ben, miután hektikus körülmények között a leggyorsabb volt a Brazil Nagydíj pénteki időmérőjén. A dán mögül Max Verstappen és George Russell indulhat majd a szombati sprintfutamon.

Az utolsó előtti fordulójához ért a 2022-es F1-es szezon, ezúttal Brazíliában vendégeskedik a mezőny. Ugyan a bajnoki címek már kiosztásra kerültek, ettől még sok kérdés nyitott, például az, hogy ki végez majd Max Verstappen mögött az összetett második, illetve harmadik helyén.

Sergio Pérez és Charles Leclerc párharcában inkább előbbi oldalán lehet a mentális előny, hiszen a Red Bull az utóbbi hetekben láthatóan jobb tempóra képes, mint a Ferrari. Ennek bizonyítékot is adott a mai első szabadedzés, amelyet Pérez megnyert, azonban monacói riválisa mindössze négy ezredre volt tőle a második pozícióban. 

Ez igazán izgalmas időmérőt sejtetett, igen, pénteken – ugyanis a brazil versenyhétvégén idén utoljára sprintfutamos a lebonyolítás –, vagyis a hétvége nyitónapján egy szabadedzés után azonnal jött az időmérő. Ez a kvalifikáció megadta a szombati sprintfutam rajtsorrendjét, majd annak a befutási sorrendje határozza végül meg a vasárnapi főfutam rajtrácsát.

Q1

A pénteki kvalifikációra megérkezett az eső, éppen ezért a köztes esőgumin gurultak ki a versenyzők a pályára.  Verstappen 1.18.198-cal nyitott az élen, a nyomában Fernando Alonsóval és Pérezzel, de záporoztak a köridők. Hamilton átvette a vezetést 147 ezreddel a hollandtól.

Ugyan erősebb esőt vártak, Pierre Gasly kimerészkedett a slick gumikon, a francia pedig szárnyalt, 1.17.626-tal az élre állt az egyszeres futamgyőztes. 

Teljes volt a káosz, Leclercnek rossz gumikat hoztak ki, a Ferrari nehezen olvasta a körülményeket. Nem érkezett meg a nagy eső, így egyre többen váltottak száraz abroncsokra. Minden megbolondult, nem lehetett tudni, hogy ki jut tovább és ki nem. Végül Latifi, Csou, Bottas, Cunoda és Schumacher ragadt a Q1-ben.

Q2

Száraz pályán folytatódhatott az időmérő edzés, Lando Norris remekül mozgott a McLarennel, 1.11.571-es idejével pedig az élen nyitott, Verstappen 99 ezreddel maradt el a brittől. Magnussen nagyon ráérzett a brazil körülményekre, a dán a negyedik helyre jött be a Haasszal.

Norrist Alonso váltotta nem sokkal később az élen, a spanyol 1.11.394-es kört repesztett. A versenyzők ezt követően egyre másra számoltak be az esőcseppekről a pálya különböző részein. Az ígért zuhé megérkezett a pálya fölé, de még mindig tudtak javítani a versenyzők. Végül Albon, Gasly, Vettel, Ricciardo és Stroll esett ki.

Q3

Továbbra is félni lehetett az erősebb esőtől, Leclerc kivételével viszont mindenki a száraz gumikon hajtott ki. A monacói viszont rossz lóra tett, szenvedett az intereken, jött is a piros Pirellikért.  

Nyolc perccel az edzés vége előtt Russell miatt lendült a piros zászló, a brit a földágyban végezte. Az élen ekkor Magnussen állt 1.11.674-el, és mivel az eső erősödött, óriási szenzáció volt kialakulóban Interlagosban.  

Russell rátette a pályaszéli fehér vonalra a jobb hátsó kereket, emiatt az autó megbicsaklott, nem volt esélye kikerülni a földágyból. Magnussen nem akarta elhinni, hogy az élen áll, mondták is a csapatrádión, hogy még ne ünnepeljenek! Hamarosan újraindult a kvalifikáció, az eső pedig folyamatosan kis intenzitással, de esett.

Pérez kijött letapogatni a pályát, de a Red Bull eddig nem látott nagy vízfüggönyt húzott maga után. Kevin Magnussen ezzel megszerezte saját maga és a Haas történetének első pole pozícióját. Kellett hozzá az eső és a szerencse, de ezt a kört akkor is neki kellett megcsinálnia. Elképesztő boldogságban úszott az amerikai csapat, és nem csak az eső miatt! Verstappen indul majd a dán mellett, míg a harmadik rajtkocka a Mercedest a kavicságyba tévő Russellé lett.

A második helyen végző Verstappen az edzés után azt mondta, hogy a nyolcas kanyarban hibázott, ezen múlt az első rajthelye. Azonban látva a riválisok pozícióját, nem lehettek elégedetlenek a második hellyel.

Russell következett, aki mosollyal az arcán gratulált Magnussennek, míg saját produkcióját elemezve elfogadhatónak nevezte a harmadik rajthelyet a szombati sprintfutamra.

A történelmet író dánnal madarat lehetett volna fogatni. A versenyző szerint a csapat a legjobbkor küldte ki őt a pályára. Köszönetet mondott az egész istállónak, hogy megadták neki a lehetőséget az F1-ben azok után, hogy egyszer már elköszönt a sorozattól (ha nincs év elején az orosz–ukrán háború, és ezt követően az orosz sportolókat sújtó nemzetközi bojkott, akkor alighanem vissza se tér a Haashoz, amely Nyikita Mazepinnel vágott volna neki az évadnak Mick Schumacher oldalán – a szerk. megjegyzése). Úgy fogalmazott, reggel még nem gondolta volna, hogy pole-ba kerülhet. A sprintfutamra „széles autót” ígért a riválisoknak.

A hétvége szombaton – magyar idő szerint – 16.25-től a második szabadedzéssel folytatódik, majd 20.30-től a sprintfutam következik.

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.

(Borítókép: Kevin  Magnussen. Fotó: Bryn Lennon - Formula 1 / Getty Images)

Rovatok